Εκλογές: Ξανά εκτός το κόμμα του Κασιδιάρη

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε για ακόμα μια φορά ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης με τον Συνασπισμό Ανεξάρτητων Υποψηφίων με την επωνυμία Έλληνες δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Εκλογές: Ξανά εκτός το κόμμα του Κασιδιάρη

Εκτός εκλογικής κούρσας, για δεύτερη φορά, βρέθηκε ο έγκλειστος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, που επιχείρησε, να περάσει τις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου, θέτοντας υποψηφιότητα για τις προσεχείς εκλογές, ως ανεξάρτητος.

Ο Άρειος Πάγος, Α1 Τμήμα αποφάσισε, ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν μπορεί να μετέχει στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου με τον Συνασπισμό Ανεξάρτητων Υποψηφίων με την επωνυμία Έλληνες, στον οποίο ο ίδιος δήλωνε υποψήφιος στην Α Αθηνών.

Το σκεπτικό των ανώτατων δικαστικών, που έκριναν το αίτημα Κασιδιάρη για συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές, βασίστηκε στην παραδοχή, ότι ο Συνασπισμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων, με υποψηφίους σε πολλές περιφέρειες ανά την επικράτεια, ουσιαστικά ήταν κομματικός σχηματισμός υπό την ηγεσία Κασιδιάρη, κόμμα δηλαδή, και ως εκ τούτου προσκρούει στις απαγορευτικές διατάξεις των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Περί του ψευδεπίγραφου για τον Συνασπισμό Ανεξάρτητων Υποψηφίων, άλλωστε είχαν κάνει λόγο στα υπομνήματα τους τόσο το ΠΑΣΟΚ που πρώτο ζήτησε από τον Αρειο Πάγο την απαγόρευση συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, όσο και της Νέας Δημοκρατίας που επίσης υπέβαλε σχετικό υπόμνημα.

Και για αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δεν υποβλήθηκαν υπομνήματα κατά της συμμετοχής Κασιδιάρη στις εκλογές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έγινε και στις εκλογές της 21ης Μαϊου, όπως επίσης και από άλλα κόμματα που κινούνται στα δεξιά του πολιτικού χάρτη, (Ελληνική Λύση, και Νίκη).

Παράλληλα με την απαγόρευση της υποψηφιότητας Κασιδιάρη, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου προέβη σε ανακήρυξη όλων των κομμάτων, υποψηφίων και πολιτικών σχηματισμών που κρίθηκαν, ότι δεν έχουν προβλήματα νομιμότητας και άρα θα μετάσχουν στις προσεχείς εκλογές.

Όμως κόπηκαν ορισμένα μικρά κόμματα, τα οποία για τον ένα η τον άλλο λόγο, δεν συμπλήρωσαν καν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, και ως εκ τούτου δεν μπόρεσαν να περάσουν ούτε από την σχετική πλατφόρμα συμμετοχής στις εκλογές, πριν καν κριθούν για τυπικά η ουσιαστικά θέματα από τον Άρειο Πάγο.

Να σημειωθεί, ότι και για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, εφαρμόστηκε η νομοθεσία που ψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ περί απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές καταδικασμένων, πρώην πολιτικών στελεχών της ΧΑ, που εκτίουν ποινές κάθειρξης, όπως και ο Ηλίας Κασιδιάρης, για το αδίκημα της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ