Ιαπωνία: Αντισυνταγματική η απαγόρευση του γάμου των ομόφυλων

Δικαστήριο της Ιαπωνίας έκρινε σήμερα αντισυνταγματική την απαγόρευση των γάμων ομοφύλων, μια απόφαση που χαιρετίστηκε από ακτιβιστές ως ένα βήμα προς την ισότητα στον γάμο στη μοναδική αυτή χώρα μέλος της Ομάδας των Επτά όπου δεν υπάρχει νομική προστασία της ένωσης ατόμων του ίδιου φύλου.

Ιαπωνία: Αντισυνταγματική η απαγόρευση του γάμου των ομόφυλων

Η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ναγκόγια είναι η δεύτερη που κρίνει αντισυνταγματική μια απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφύλων, από τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις που κρίθηκαν την τελευταία διετία.

Το σύνταγμα της Ιαπωνίας ορίζει ως γάμο εκείνον μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Αργότερα, δικαστήριο του Τόκιο επικύρωσε την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφύλων, αλλά τόνισε ότι η έλλειψη νομικής προστασίας για τις οικογένειες ομοφύλων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Η σημερινή απόφαση χαιρετίστηκε με επευφημίες από τους ακτιβιστές και τους υποστηρικτές του γάμου μεταξύ ομοφύλων, οι οποίοι περίμεναν έξω από το δικαστήριο κρατώντας σημαίες με το ουράνιο τόξο.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 70% των πολιτών υποστηρίζει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, το συντηρητικό κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα αντιτίθεται σε αυτούς.

Τον Φεβρουάριο ο Κισίντα απέλυσε έναν βοηθό του, ο οποίος προκάλεσε οργή λέγοντας ότι ο κόσμος θα εγκαταλείψει τη χώρα, αν επιτραπεί ο γάμος μεταξύ ομοφύλων, αλλά ο πρωθυπουργός παραμένει επιφυλακτικός ως προς αυτό και έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες επί του θέματος θα πρέπει να προχωρούν με προσοχή.

Ωστόσο, περισσότεροι από 300 δήμοι στη χώρα, οι οποίοι καλύπτουν περί το 65% του πληθυσμού, επιτρέπουν στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης.

Αλλά το δικαίωμα έχει περιορισμένη εμβέλεια. Οι συμβαλλόμενοι δεν μπορούν να κληρονομήσουν ο ένας τα περιουσιακά στοιχεία το άλλου, ούτε έχουν γονεϊκά δικαιώματα στα παιδιά του άλλου. Επιπλέον, δεν είναι εξασφαλισμένες και οι επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Η Ιαπωνία έχει δεχτεί πιέσεις για να προχωρήσει σε αλλαγές, τόσο από άλλες χώρες μέλη της G7 όσο και από οικονομικά λόμπι, με επιχειρήσεις να υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ποικιλομορφία για να υπάρξει διεθνής ανταγωνιστικότητα.

Πηγή: Kathimerini.gr