Έκρηξη Αίτνας: Κινητοποίηση για την ηφαιστειακή τέφρα - Προς τα πού κινείται
Από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας υψώθηκε τεράστια στήλη ηφαιστειακής τέφρας η οποία έφτασε στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και πέρασε και πάνω από τη χώρα μας.
Ένα μεγάλο σύννεφο με στάχτες και λάβα δημιουργήθηκε μετά τη θεαματική έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας στη Σικελία, του πιο ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης, την Κυριακή (21/05).
Αποτέλεσμα των εκρήξεων του ηφαιστείου ήταν να υψωθεί στον ουρανό μία τεράστια στήλη ηφαιστειακής τέφρας, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε αναστολή των πτήσεων στην ανατολική Σικελία.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την περασμένη Πέμπτη υπήρξε προειδοποίηση από την ιταλική Υπηρεσία Προστασίας για ενδεχόμενη ενεργοποίηση της Αίτνας, λόγω της αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Εκτός από τις εντυπωσιακές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η έκρηξη είχε σαν συνέπεια να κληθούν εξειδικευμένα κέντρα για την παρακολούθηση ηφαιστειακής τέφρας, τα οποία εξέδωσαν προειδοποιήσεις με σκοπό την ασφάλεια της Ακροναυπλίας.
Ο παραπάνω εξειδικευμένος χάρτης μας δίνει την πρόγνωση του plume της τέφρας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Από το Νότιο Ιόνιο που βρισκόταν το πρωί η τέφρα, προς το μεσημέρι έχει μπει στον Πατραΐκό, όπως φαίνεται από τους προγνωστικούς χάρτες του περιοχικού κέντρου της Τουλούζης και από το απόγευμα διαλύεται.
Το φαινόμενο αυτό παρακολουθεί αναλυτικά η ΕΜΥ μέσω των προγνώσεων του περιοχικού κέντρου αλλά και μέσω εξειδικευμένων δορυφορικών προϊόντων που έχει στην διάθεση της, με δυνατότητα παρακολούθησης μέσω των υψηλής ανάλυσης δορυφορικών εικόνων που λαμβάνει από μετεωρολογικούς δορυφόρους πολικής τροχιάς.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ηφαίστειο της Αίτνας είναι το υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης με ύψος τα 3.350 μέτρα.
Σημαντικό ρόλο για την διασπορά έχουν οι επικρατούντες άνεμοι (περιοχή ομπρέλας), ο ρυθμός ανόδου της στήλης, η περιεκτικότητα σε στάχτη που μπορεί να διαχέεται στην ατμόσφαιρα, και η διάρκεια των ηφαιστειακών σύννεφων, διότι έχει άμεσες επιπτώσεις στις αεροπορικές μετακινήσεις. Σχεδόν όλοι οι τύποι ηφαιστειακών στηλών μπορούν να διοχετεύσουν στάχτη στην ατμόσφαιρα σε επαρκές ύψος ώστε να καθίσταται επικίνδυνη η πτήση αεροσκαφών στα ύψη αυτά.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης το 1980, κατά την έκρηξη του οποίου η στάχτη έφτασε τα 26 χλμ ύψος σε 4 λεπτά και έκανε πολλές φορές το γύρο της γης μέχρι να αποτεθεί. Στα 3 λεπτά που ακολούθησαν την έκρηξη, σχηματίστηκε η "περιοχή της ομπρέλας", η οποία κάλυψε μια περιοχή περίπου 5.000 χλμ2.
Η πορεία της ηφαιστειακής τέφρας μέσω του δορυφόρου Meteosat 11 της Eumetsat:
πηγή: News247