ΠΑΣΟΚ: Πέθανε ο Θανάσης Τσούρας, ιστορικό στέλεχος του κόμματος

To ΠΑΣΟΚ αποχαιρέτησε το Σάββατο τον Θανάση Τσούρα, ιστορικό στέλεχος του κόμματος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

ΠΑΣΟΚ: Πέθανε ο Θανάσης Τσούρας, ιστορικό στέλεχος του κόμματος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, έπειτα από πολύχρονη ασθένεια, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Θανάσης Τσούρας.

Είχε γεννηθεί το 1946 στην Αθήνα, γιατρός στο επάγγελμα, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) υπήρξε υπεύθυνος της νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού και μέλος των Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης.

Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία και είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, σε συνεργασία με την ομάδα του Σήφη Βαλυράκη. Πρωταγωνίστησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και μετά τη βίαιη καταστολή της συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Το 1974 ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ο πρώτος υπεύθυνος για τη νεολαία του Κινήματος (1974-75). Το διάστημα 79-81 διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη.

Τον Οκτώβριο του 1981 με την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου τον διόρισε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών σε ηλικία 35 ετών, όπου είχε στενή συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιώργο Γεννηματά. Συμμετείχε στην εκπόνηση και εφαρμογή των νόμων για την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούνιο του 1985.

Στη δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη και τα Σώματα Ασφαλείας από τον Ιούνιο του 1985 μέχρι τον Απρίλιο του 1986, μετά τη συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης υπό τον Μένιο Κουτσόγιωργα.

Από τον Απρίλιο του 1986 έως τον Φεβρουάριο του 1987 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ από τον Φεβρουάριο του 1987 έως τον Μάιο του 1989 ήταν ειδικός σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Τον Ιούνιο του 1989 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών, ενώ εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2012.

Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1993 – Σεπτέμβριος 1994) και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Σεπτέμβριος 1994 – Σεπτέμβριος 1995).

Δεν αξιοποιήθηκε σε υπουργικές θέσεις από τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης.

ΠΑΣΟΚ: Αποχαιρετούμε με θλίψη και σεβασμό τον Θανάση Τσούρα

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Θανάση Τσούρα εκφράζει το ΠΑΣΟΚ στην οικογένεια του. «Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη και σεβασμό το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Τσούρα» τονίζει σε ανακοίνωσή του και σημειώνει:

«Βρέθηκε στην πρωτοπορία των δημοκρατικών αγώνων κατά της χούντας και την πολιτική του διαδρομή χαρακτήρισε το ήθος, η εργατικότητα και η ανιδιοτέλεια.Εκ των πρωταγωνιστών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, συνελήφθη και βασανίστηκε από τη χούντα.

Το 1981 ως ο νεότερος Γενικός Γραμματέας στην ιστορία του Υπουργείου Εσωτερικών, άφησε σπουδαίο αποτύπωμα σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Γιώργο Γεννηματά, προωθώντας νομοθετικές πρωτοβουλίες, που επέτρεψαν την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.

Υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον επιδεικνύοντας απαράμιλλο πολιτικό ήθος από διάφορες υπουργικές θέσεις και διετέλεσε βουλευτής από το 1989 έως και το 2012».

Γ. Παπανδρέου: Τον χαρακτήριζε το ήθος, η σεμνότητα και η ανιδιοτέλεια

«Με μεγάλη λύπη αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο σύντροφο, προσωπικό και οικογενειακό φίλο, που έφυγε σήμερα από κοντά μας» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Ο Θανάσης Τσούρας, στρατεύθηκε από νωρίς στον Αντιδικτατορικό Αγώνα, και ως υπεύθυνος της Νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού, επέδειξε σημαντική δράση και γι’ αυτό φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Παρών από την πρώτη στιγμή της Ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και στη μεγάλη προσπάθεια για την Προοδευτική Αλλαγή της χώρας, διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος.

Βουλευτής επί πολλά χρόνια, υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη προσφορά στην Πατρίδα και τον Ελληνικό λαό, απ’ όποια θέση και αν υπηρέτησε» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και συνεχίζει: «Τον χαρακτήριζε το ήθος, η σεμνότητα και η ανιδιοτέλεια. Όσοι αγωνιστήκαμε μαζί του, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και απεριόριστη εκτίμηση. Καλό ταξίδι, Θανάση».

naftemporiki.gr