Βρετανία: Στα 100 εκατομμύρια λίρες το κόστος της στέψης του Καρόλου

Η... υπερπαραγωγή που ετοιμάστηκε για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα κόστισε περίπου 100 εκατομμύρια λίρες στερλίνες στους Βρετανούς, ούσα η πιο ακριβή ενθρόνιση στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας με κόστος διπλάσιο από αυτό της Ελισάβετ Β' το 1953.

Βρετανία: Στα 100 εκατομμύρια λίρες το κόστος της στέψης του Καρόλου

Ενώ το Παλάτι δεν έχει αποκαλύψει το συνολικό κόστος της ενθρόνισης ενός βασιλιά και η βρετανική κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει ή να πάρει θέση σε αυτό, ο βρετανικός Τύπος υπολογίζει ότι η «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα» -όπως αποκαλείται η στέψη του Καρόλου Γ’ και της βασίλισσας Καμίλα- θα κοστίσει στους Βρετανούς έως και 100 εκατομμύρια λίρες.

Θα είναι δηλαδή, η πιο ακριβή ενθρόνιση στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας, με κόστος διπλάσιο από αυτή της Ελισάβετ Β' το 1953. Και φυσικά, τα υπέρογκα αυτά ποσά δεν θα βγουν από την τεράστια προσωπική περιουσία του Καρόλου, που ανέρχεται στα 1,8 δισεκατομμύρια λίρες, αλλά από τις τσέπες των Βρετανών φορολογούμενων, οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ τους.

Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά ακόμη και κατά τις ημέρες λίγο πριν από την στέψη του νέου Βασιλιά, είχε ήδη ανοίξει ο "ασκός του Αιόλου" για το αν θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ακόμα βασιλεία και μονάρχη. Ο λόγος, κυρίως οικονομικός. Η βρετανική βασιλική οικογένεια κοστίζει στους Βρετανούς πάνω από 85 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας ετησίως. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2022, από τον οργανισμό που χρηματοδοτεί τα έξοδα της Μοναρχίας (Sovereign Grant), το κόστος αυτό είδε αύξηση 17% το διάστημα 2021-2022, ξεπερνώντας τα 102 εκατομμύρια.

Κάπως έτσι η βρετανική μοναρχία κατατάσσεται στις πιο κρατικά ακριβοπληρωμένες βασιλικές οικογένειες. Χαρακτηριστικό ότι η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, αν και δεύτερη στην κατάταξη, λαμβάνει σχεδόν τα μισά λεφτά, 44 εκατομμύρια λίρες. Τρίτη, βρίσκεται η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας με κάτι περισσότερο από 32 εκατομμύρια λίρες.

Το 51% των Βρετανών δεν ήθελε στέψη με κρατικό χρήμα

Ακόμη και σήμερα πάντως στα βρετανικά μέσα δεν "ξεχάστηκε" να αναφερθεί ότι υπήρχαν συγκεντρώσεις στο κέντρο του Λονδίνου, από πολίτες κατά της μοναρχίας, οι οποίοι όμως διαλύθηκαν μετά την παρέμβαση της αστυνομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και εκείνο της πρόσφατης δημοσκόπησης του δημοσκοπικού ινστιτούτου YouGov, με το 51% των Βρετανών να πιστεύει ότι η τελετή στέψης δεν έπρεπε να πληρωθεί από τα κρατικά ταμεία.

Είναι μία από τις βασικές ανησυχίες των πολιτών, το κόστος της στέψης και η επακόλουθη οικονομική επιβάρυνση των φορολουγούμενων. Η οικονομική δυσχέρεια της χώρας είναι πρωτοφανής για την Ευρώπη και παρότι δεν υπάρχουν ακόμα τα ακριβή επίσημα στοιχεία, το κόστος των τριήμερων εορτασμών υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια λίρες.

Το ποσό αυτό είναι μάλιστα ήδη μειωμένο, σύμφωνα με ανθρώπους του παλατιού. Να αναφερθεί ότι η αντίστοιχη τελετή της Ελισάβετ πριν από 70 χρόνια, αν και αντίστοιχης μεγαλοπρέπειας, σε παρούσα αξία, κοστολογείται σε 50 εκατομμύρια λίρες. Βασικός λόγος της κοστολογικής αύξησης είναι η ασφάλεια. Πάνω από 11.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί ώστε να προστατέψουν τους 2.000 επίτιμους καλεσμένους, οι οποίοι χρησιμοποιούν κοστοβόρο σύγχρονο εξοπλισμό.

Πηγές: capital.gr, huffingtonpost.gr, Deutsche Welle