Αυστρία: «Πού βρέθηκαν ξαφνικά όλοι αυτοί οι κομμουνιστές στο Σάλτσμπουργκ;»

Το Κομμουνιστικό κόμμα Αυστρίας μπαίνει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της πολιτείας του Σάλτσμπουργκ - και με μόνο τρεις έδρες λιγότερες από τους Σοσιαλδημοκράτες

Αυστρία: «Πού βρέθηκαν ξαφνικά όλοι αυτοί οι κομμουνιστές στο Σάλτσμπουργκ;»

Στο Κομμουνιστικό κόμμα (ΚPO) πήγε μία στις εννιά ψήφους στις πολιτειακές εκλογές στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, την Κυριακή. Σε ένα κόμμα που μέχρι χθες ήταν εντελώς ασήμαντο και είδε τα ποσοστά του από σχεδόν μηδενικά να εκτινάσσονται στο 11,66%, αποσπώντας 30.000 ψήφους.

To KPO βρέθηκε μάλιστα στην θέση πίσω από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που ήρθε τρίτο με 17,87%, που είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 2,16%. Στην πρώτη θέση στο Σάλτσμπουργκ αναδείχθηκε το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα με 30,37%,αλλά με πτώση 8 μονάδων και δεύτερο το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας με 25,75% και άνοδο 8 μονάδων.

«Που βρέθηκαν ξαφνικά όλοι αυτοί οι κομμουνιστές στο Σάλτσμπουργκ;» διερωτάται η Der Standard. Το ινστιτούτο Sora προκειμένου να κατανοήσει από πού προέρχονται οι 30.000 νέες ψήφοι των Κομμουνιστών, υπολόγισε ότι περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος του KPΟ, πριν από πέντε χρόνια ψήφιζε τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πράσινους.

Το Κομμουνιστικό κόμμα μπαίνει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της πολιτείας του Σάλτσμπουργκ – και με μόνο τρεις έδρες λιγότερες από τους Σοσιαλδημοκράτες. «Δεν θεωρούμε καθόλου τους εαυτούς μας ένα καλύτερο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα», λέει η Ναταλί Χάνγκεμπλ, ηγετικό στέλεχος των κομμουνιστών. «Ξεκινήσαμε για να κάνουμε αντιπολιτευτική πολιτική στο κοινοβούλιο της πολιτείας. Και μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Ο ρόλος μας είναι η αντιπολίτευση».

Αυτό καθιστά το KPΟ το μόνο κόμμα στο κοινοβούλιο της πολιτείας του Σάλτσμπουργκ που δεν θέλει πραγματικά να κυβερνήσει, αλλά θέλει να διαμαρτύρεται. Για παράδειγμα, γιατί η ζωή είναι πανάκριβη στο Σάλτσμπουργκ, όπου τα διαμερίσματα Airbnb πολλαπλασιάζονται. «Θέλουμε η ζωή να γίνει και πάλι οικονομικά προσιτή για κανονικούς πολίτες», λέει η Ναταλί Χάνγκεμπλ.

naftemporiki.gr