Υπόθεση Γεωργούλη: Η καταγγελία, οι έρευνες και η πολιτική θύελλα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση καταγγελίας σε βάρος του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, η οποία αφορά στα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Υπόθεση Γεωργούλη: Η καταγγελία, οι έρευνες και η πολιτική θύελλα

Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό το αίτημα άρσης ασυλίας του ευρωβουλευτή, ενώ χθες η καταγγέλλουσα, Ελένη Χρονοπούλου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά επωνύμως και δημοσίως για τα όσα φέρεται να συνέβησαν πριν από τρία χρόνια. «Εχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται» γράφει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της στα social media.

«Ηξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένειά μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα, όμως, θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση», αναφέρει η κ. Χρονοπούλου.

H ίδια αναφέρθηκε στη διαρροή του ονόματός της χωρίς τη συναίνεσή της, σημειώνοντας πως «αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον βωμό της πολιτικής διαχείρισης να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων. Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτήν τη δυσάρεστη για μένα υπόθεση».

Αρνείται τις κατηγορίες

Την υπόθεση ξεκίνησε να χειρίζεται, αμέσως μετά την καταγγελία, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα Βρυξελλών και, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν ήδη υπάρξει προανακρίσεις και έρευνες, προτού κατατεθεί το σχετικό αίτημα στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του Ελληνα ευρωβουλευτή.

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, εκφράζοντας μέσω των δικηγόρων του την επιθυμία του να χυθεί άπλετο φως το ταχύτερο δυνατόν στην υπόθεση.

«Ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 από το Γραφείο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των συνηγόρων του.

«Την ίδια ημέρα ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια.

Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Cédric Vergauwen και Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται αθώος. «Έως τότε, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση πέραν αυτής της αθωότητας του», ανέφεραν

Η στήριξη από ΠΑΣΟΚ, το «καμία ανοχή» από Τσίπρα

Ο ευρωβουλευτής τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ μετά την δημοσιοποίησης του αιτήματος άρσης της ασυλίας του, με τον πρόεδρο του κόμματος να διατρανώνει πως δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη στην υπόθεση.

«Σε ζητήματα με σεξουαλική βία δεν υπάρχουν ‘ναι μεν, αλλά’, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με τα θύματα και θα είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες» διεμήνυσε χθες από το Λαύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη δικαιοσύνη και έχει τεκμήριο αθωότητας», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, σε αυτά τα ζητήματα, δεν χωράει «καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή, καμία σκιά, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται και όποιος κι αν εάν αυτός». «Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω εδώ», πρόσθεσε, ενώ τόνισε: «Όλοι και κυρίως όσοι έχουμε παιδιά και μάλιστα αγόρια, οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να συμπεριφέρονται και ότι μεγαλύτερη αξία είναι η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ύπαρξη την οποία πρέπει να σεβόμαστε. Δεν χωράει βία, δεν χωράει ανοχή απέναντι στη βία. Δικαιοσύνη παντού, λοιπόν», σημείωσε.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη δήλωσαν από την πρώτη στιγμή ότι αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως μια δύσκολη ανθρώπινη ιστορία, χωρίς πολιτική διάσταση, και ότι θα στηρίξουν τις επιλογές της κ. Χρονοπούλου όσον αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικών με την υπόθεση, για την οποία αναφέρουν ότι δεν γνώριζαν.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφήνουν σαφείς αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ για δημοσιοποίηση των στοιχείων της καταγγέλλουσας, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τη συμπεριφορά που επέδειξαν στελέχη της ευρωομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα υπήρχε σκέψη από την πλευρά της κ. Χρονοπούλου να κινηθεί ακόμη και με καταγγελία στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων της.

Σχετικά με υπαινιγμούς από την πλευρά του ίδιου του κ. Γεωργούλη ότι το ζήτημα βγήκε στη δημοσιότητα τώρα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και αξιοποίησης ενόψει εκλογών, στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι ποτέ δεν έδωσαν πολιτική χροιά στην υπόθεση και η προσπάθεια διασύνδεσης με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και τις εκλογές στη χώρα μας έγινε μόνο μέσω των σχετικών αναφορών του καταγγελλόμενου ως δράστη της επίθεσης.

Πηγή: kathimerini.gr