Νέα έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο
Στη δεύτερη έξοδο στις αγορές για το 2023 προχωράει σήμερα η Ελλάδα, εκτός απροόπτου, με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου, με στόχο να κεφαλαιοποιηθεί το θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά ομολόγων αλλά και να αποφευχθεί η όποια πιθανή αστάθεια μπορεί να προκαλέσει η προεκλογική περίοδος.
Η ανακοίνωση της «εξόδου» δεν είναι συνεπώς καθόλου τυχαίο ότι έγινε λίγες ώρες μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών για τις 21 Μαΐου. Η επίσημη πλέον ημερομηνία των εκλογών αφαιρεί μία σημαντική αβεβαιότητα για τους επενδυτές οι οποίοι πλέον έχουν έναν συγκεκριμένο ορίζοντα για την προεκλογική περίοδο. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν δέχτηκαν κάποια πίεση χθες – αντίθετα με το Χρηματιστήριο Αθηνών όπου οι κινήσεις λίγων παικτών που επέλεξαν να ρευστοποιήσουν και να τηρήσουν στάση αναμονής στο επόμενο, προεκλογικό διάστημα, ήταν ικανές να οδηγήσουν την αγορά χαμηλότερα.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η όλη εκλογική διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, ενδεχομένως θα προκαλέσει αστάθεια στην αγορά. Ετσι, ο ΟΔΔΗΧ προτιμά με αυτήν την κίνηση να καλύψει από νωρίς το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εκδοτικής δραστηριότητας του έτους και να μην προχωρήσει σε κάποια άλλη έκδοση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Ανάγκη ρευστότητας δεν υπάρχει. Ωστόσο είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική παρουσία της Ελλάδας στις αγορές. Καθώς ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει τον Ιούλιο, η επομένη ευκαιρία για «έξοδο» θα ήταν τον Σεπτέμβριο, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει έτσι οκτώ μήνες «απουσίας», κάτι που δεν εκπέμπει κανονικότητα.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Στόχος από την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου –τη διαδικασία της οποία «τρέχουν» οι BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς– είναι η άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ, με ειδικούς της αγοράς να εκτιμούν ότι η ζήτηση θα είναι πολύ ισχυρή με σημαντική υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,7%-3,85%, ανάλογα και με το ύψος και την ποιότητα της ζήτησης, και κοντά στην απόδοση του αντίστοιχου τίτλου που εξέδωσε η Ιταλία τον προηγούμενο μήνα.
Ζητούμενο της έκδοσης είναι η άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ – Το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,7%-3,85%.
Αυτή η κίνηση θα οδηγήσει τον ΟΔΔΗΧ να συγκεντρώσει το 85%-93% του συνόλου της εκδοτικής δραστηριότητας που έχει προγραμματιστεί για φέτος και η οποία είναι στα 7 δισ. ευρώ (8 δισ. ευρώ εάν υπάρξει έκδοση πράσινου ομολόγου). Σημειώνεται πως το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ από το νέο 10ετές τον Ιανουάριο.
Αυτή η κίνηση επιτρέπει επίσης στον ΟΔΔΗΧ να έχει στη συνέχεια την άνεση να κινηθεί ανάλογα με τη συγκυρία, χωρίς πίεση ή βιασύνη. Οπως έχει αναφέρει η «Κ», όταν για παράδειγμα η Ελλάδα θα έχει αφήσει πίσω της τις εκλογές και μπορεί και να έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έστω και από έναν οίκο αξιολόγησης, ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα, με θετικές εκπλήξεις για τις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείονται νέες πρόωρες αποπληρωμές των δανείων GLF, μέσω της χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων, κάτι που θα αποφασιστεί ωστόσο προς το τέλος της χρονιάς, ανάλογα και με τις εξελίξεις.
Η ανθεκτικότητα που έχουν δείξει τα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση του spread στην Ευρωζώνη από τον Ιούλιο του 2022 όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τις αυξήσεις επιτοκίων, και κατά περίπου 80 μονάδες βάσης, ενώ διαπραγματεύεται πλέον στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο, αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται χώρα υψηλού ρίσκου, παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει επενδυτική βαθμίδα, και για αυτό η ζήτηση για το 5ετές αναμένεται υψηλή.
Οπως τόνισε χθες και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, στο πλαίσιο συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με όρους αγοράς η επενδυτική βαθμίδα έχει ήδη παρασχεθεί. «Κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσαμε να την είχαμε αποκτήσει το 2021 όταν εκδώσαμε για πρώτη φορά το 30ετές ομόλογο το οποίο υπερκαλύφθηκε 8-9 φορές και ήρθαν οι επενδυτές στους οποίους είχαμε επιβάλει το PSI να δώσουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα για 30 χρόνια. Αυτό ήταν η απτή απόδειξη του τι σημαίνει εμπιστοσύνη των αγορών στο ελληνικό χρέος», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πάνελ με τον κ. Τσάκωνα βρέθηκαν και αναλυτές οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι μίλησαν για τη δυνατότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch Αλεξ Μουσκατέλι τόνισε πως είναι σημαντική η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών, ενώ «κλειδί» για την επίτευξη αυτού του οροσήμου αποτελεί η σταθερή πτωτική τροχιά του δείκτη χρέους. Οπως σημείωσε, ενδεχομένως να υπάρξει νέα αναβάθμιση της χώρας καθώς οι βελτιώσεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται. Οι ροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι σημαντικές για την υποστήριξη της προσφοράς και της ζήτησης, ενώ και οι δημόσιες επενδύσεις θα συμβάλλουν σε αυτό.
Ο επικεφαλής αναλυτής της Moody’s, Στέφεν Ντάικ, σημείωσε από την πλευρά του πως για να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα, ο οίκος θέλει να δει απτές βελτιώσεις στα οικονομικά μεγέθη, όπως το ΑΕΠ και την ποιότητα της ανάπτυξης, ενώ τόνισε πως χρειάζεται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να υπάρξουν μονιμότερα αποτελέσματα για την ανάπτυξη.
πηγή: «Κ»