Γαλλία: Οργή κατά του Μακρόν με διαδηλώσεις και πρόταση δυσπιστίας
Συνεχίζεται η λαϊκή και πολιτική οργή κατά του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, μετά το «τρικ» στο οποίο διέφυγε προκειμένου να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση.
Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, το βράδυ της Παρασκευής (17/03) στο Παρίσι, καθώς πραγματοποιήθηκε νέα διαδήλωση κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία. Η αναταραχή, η οποία έχει οδηγήσει σε ένα κύμα απεργιών από την αρχή του έτους και σε σωρεία σκουπιδιών στους δρόμους του Παρισιού, έχει θέσει τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη πρόκληση της θητείας του μετά τις λεγόμενες διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» τον Δεκέμβριο του 2018.
Συγκεκριμένα, το Reuters μετέδωσε εικόνες από δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η Αστυνομία για να αντιμετωπίσει το πλήθος, καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στην Πλατεία Κονκόρντ του Παρισιού, κοντά στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης. «Μακρόν, παραιτήσου!», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές, καθώς παρατάσσονταν απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία κατά δύο χρόνια, δηλαδή από τα στα 64 έτη, κάτι που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα δεν θα χρεοκοπήσει. Τα συνδικάτα και οι περισσότεροι ψηφοφόροι διαφωνούν. Οι Γάλλοι θέλουν το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης να παραμείνει στα 62 έτη, μάλιστα είναι από το χαμηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και το 65% θέλει να συνεχιστούν οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες, όπως έδειξε δημοσκόπηση της Toluna Harris Interactive για το ραδιόφωνο του RTL.
Μια ευρεία συμμαχία των κυριότερων συνδικάτων της Γαλλίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει την κινητοποίησή της. Οι διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί γι' αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ μια νέα ημέρα πανεθνικής απεργίας έχει κηρυχθεί η επόμενη Πέμπτη (23/03).
Πολιτική αντιπαράθεση
Οι βουλευτές της αριστερής και κεντρώας αντιπολίτευσης κατέθεσαν, το απόγευμα της Παρασκευής (17/03), πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο. Παρ' όλο που ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή της Εθνοσυνέλευσης μετά τις περσινές εκλογές, υπάρχουν λίγες πιθανότητες να υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας – εκτός αν σχηματιστεί μια αιφνιδιαστική συμμαχία βουλευτών από όλες τις πολιτικές πλευρές, δηλαδή από την Άκρα Αριστερά έως την Άκρα Δεξιά.
Από την πλευρά τους, οι ηγέτες του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR) έχουν αποκλείσει μια τέτοια συμμαχία. Κανένας από αυτούς δεν είχε υποστηρίξει την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε την Παρασκευή (17/03). Η Ακροδεξιά αναμενόταν να καταθέσει άλλη μία αργότερα εντός της ημέρας. Μεμονωμένοι βουλευτές της παράταξης δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να «σπάσουν» την κομματική γραμμή, αλλά η πρόταση δυσπιστίας θα απαιτούσε όλους τους υπόλοιπους βουλευτής της αντιπολίτευσης και τους μισούς από τους 61 βουλευτές του LR για να υπερψηφιστεί, κάτι που είναι δύσκολο.
«Μέχρι στιγμής, οι γαλλικές κυβερνήσεις έχουν συνήθως κερδίσει σε τέτοιες ψήφους δυσπιστίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ. Ο ίδιος αναμένει ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά, ακόμα και αν «προσπαθώντας να παρακάμψει το κοινοβούλιο, ο Μακρόν έχει ήδη αποδυναμώσει τη θέση του». Οι ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πιθανό να διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο (18-19/03) ή τη Δευτέρα (20/03).
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα θελήσει να γυρίσει γρήγορα σελίδα, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ετοιμάζουν ήδη πιο κοινωνικά σκεπτόμενες μεταρρυθμίσεις. Μπορεί, επίσης, να επιλέξει, κάποια στιγμή, να απολύσει την πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία πρωτοστάτησε στη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό.
Πηγή: ieidiseis.gr