Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα συμβάσεων σε βάθος 15ετίας

Ο οικονομικός εισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης ζήτησε να ελέγξει όλες τις συμβάσεις που έχει συνάψει ο ΟΣΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια

Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα συμβάσεων σε βάθος 15ετίας

Σε βάθος 15ετίας θα πραγματοποιηθεί η έρευνα για τις συμβάσεις του ΟΣΕ, έπειτα από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, όπως επισήμανε ο οικονομικός εισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ο προϊστάμενος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) παρέστη τη Δευτέρα (13/3) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Στο περιθώριο αυτής μίλησε για την έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στις συμβάσεις του ΟΣΕ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Voria, ανέφερε πως οποιαδήποτε οικονομική ατασθαλία ή παρανομία που έγινε τα τελευταία 15 χρόνια στις συμβάσεις αυτές θα εντοπιστεί, ενώ ο έλεγχος θα αφορά δεκάδες πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης τόσο στον ΟΣΕ όσο και σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τον Οργανισμό.

«Ό,τι μεμπτό υπάρχει, θα βρεθεί», σημείωσε ο κ. Βουρλιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 10 Μαρτίου έγινε γνωστό πως από «κόσκινο» θα περάσουν οι συμβάσεις των εταιρειών ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train της τελευταίας 15ετίας.

Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε εντολή να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί και να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των προσώπων που έχουν κατά καιρούς υπογράψει συμβάσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο, όσων είχαν θέσεις ευθύνης, εργολάβων και λοιπών συμβαλλόμενων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δικαιολογούνται τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει κατά καιρούς.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις, θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για την προέλευση των εσόδων, εάν είναι νόμιμη ή αποτέλεσμα παράνομων πράξεων, όπως δωροδοκίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (13/3), ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε τους φακέλους όλων των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας 15ετίας.

Στην έγγραφη εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται πως ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική Αρχή πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια και με πόσα θύματα, σε ποια σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου συνέβησαν και τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαιτίους.