Κομισιόν για τραγωδία στα Τέμπη: Δεν φταίει ούτε η τρόικα ούτε η ιδιωτικοποίηση

Ήρθαν, είδαν κι έφυγαν οι ειδικοί της Κομισιόν που βρέθηκαν στην Αθήνα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και την επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κομισιόν για τραγωδία στα Τέμπη: Δεν φταίει ούτε η τρόικα ούτε η ιδιωτικοποίηση

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε πως μερίδιο για όσα έγιναν έχουν η τρόικα ή η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Οι συναντήσεις με την αντιπροσωπείας μας στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν. Υπήρξαν πολυάριθμες συναντήσεις με τις Αρχές καθώς και με φορείς στον τομέα των σιδηροδρόμων», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανταλμπέρ Γιανζ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, που έγινε τη Πέμπτη (9/3).

Η αντιπροσωπεία της Κομισιόν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα υποδομών και μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Προς το παρόν αυτό που μπορώ να πω γι’ αυτή την επίσκεψη είναι ότι επέτρεψε να προσδιοριστούν και να συζητηθούν οι τομείς στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί την υποστήριξη της Επιτροπής. Τώρα θα δούμε τα συμπεράσματα της επίσκεψης όταν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με αυτή την ομάδα και σε αυτό το σημείο μπορεί να μπορούμε να μπούμε σε επιπλέον λεπτομέρειες» προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ότι διαδηλωτές χθες κατηγόρησαν και την τρόικα για το δυστύχημα, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντάνα Σπίναντ αναφέρθηκε στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία σημειώνοντας ότι το τραγικό γεγονός προκάλεσε μεγάλο πένθος στην Ελλάδα και είναι κατανοητό να εκφράζεται απογοήτευση.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα, Βέρλε Νατς, απάντησε ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων μεταρρύθμισης, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μεταρρυθμίσει τον τομέα μεταφορών και να ευθυγραμμίσει την οργάνωση των υποτομέων με κοινοτικές οδηγίες.

Συμπλήρωσε ότι η αναδιοργάνωση αφορούσε το διαχωρισμό ιδιοκτησίας, διαχείρισης και συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου από τη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών που ιδιωτικοποιήθηκαν. Επίσης, ανέφερε ότι αυτό είναι σύμφωνο με κοινοτική νομοθεσία που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη.

«Άρα η ιδιωτικοποίηση και το δυστύχημα είναι δύο εντελώς διαφορετικά θέματα» τόνισε η Βέρλε Νατς. Σημείωσε παράλληλα ότι ο κρατικός ΟΣΕ έχει τη διαχείριση των υποδομών και η ιδιωτική Hellenic Train χρησιμοποιεί αυτές τις υποδομές.

Τέλος, επανέλαβε ότι τα ελλείμματα των υποδομών και της διαχείρισής τους είχαν εντοπισθεί και η ελληνική κυβέρνηση στόχευε να τα αντιμετωπίσει και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πηγή: newsit.gr