Κλείνει το εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα

Στο κλείσιμο του εργοστασίου του στη Θήβα, που συμπληρώνει 56 χρόνια ζωής, προχώρησε ο αμερικανικός όμιλος παραγωγής δοχείων φαγητού Tupperware. Περίπου 150 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους, υποστηρίζει η ΓΣΕΕ.

Κλείνει το εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα

Πρόκειται για «δύσκολη απόφαση που υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να καταστεί η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας μας πιο αποτελεσματική», σημειώνει αποκλειστικά στην «Κ» εκπρόσωπος της Tupperware, τονίζοντας ότι ο όμιλος δεν εγκαταλείπει την ελληνική αγορά. Η Tupperware θα διατηρήσει στην Ελλάδα τις δραστηριότητες αποθήκευσης και διανομής, συνεχίζοντας να πουλάει προϊόντα μέσω του δικτύου διανομέων και πωλητών. Η ελληνική θυγατρική, η Tupperware Hellas, ιδρύθηκε το 1964, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1967, έθεσε σε λειτουργία το εργοστάσιο της Θήβας.

Τι οδήγησε, όμως, στη διακοπή λειτουργίας της μονάδας; Η στρατηγική μετασχηματισμού της δραστηριότητας που υιοθετεί παγκοσμίως η Tupperware αλλά και οι μακροοικονομικές συνθήκες. «Η Tupperware βρίσκεται εν μέσω ενός παγκόσμιου εταιρικού μετασχηματισμού προκειμένου να ενισχύσει τις λειτουργίες, τις ομάδες, τις διαδικασίες και τα συστήματά της. Και με στόχο να μεταμορφωθεί σε μια εταιρεία που θα είναι ακόμη πιο ισχυρή για τουλάχιστον άλλα 77 χρόνια (σ.σ.: ιδρύθηκε πριν από 77 έτη). Καθώς βελτιστοποιούμε τις επιχειρηματικές δομές μας για να διασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον κι ενώ παράλληλα πλοηγούμαστε στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, λαμβάνουμε στρατηγικές –και μερικές φορές δύσκολες– αποφάσεις με στόχο η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας μας να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική», σημειώνει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ομίλου. Σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η εταιρεία καλεί τους εργαζομένους «να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις λαμβάνοντας λίγο περισσότερα χρήματα από τις νόμιμες αποζημιώσεις, ώστε να ολοκληρώσει το λουκέτο έως τα μέσα Απριλίου χωρίς να προσκρούσει στον νόμο που προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό απολύσεων ανά μήνα. Περίπου 150 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους», σημειώνει.

Από την πλευρά της η εταιρεία υποστηρίζει στην «Κ» πως μεριμνά ώστε «όλοι οι εργαζόμενοι της Tupperware που επηρεάζονται να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τα κανάλια διανομής μας στην περιοχή για να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας, τους συνεργάτες, τους διανομείς και το προσωπικό πωλήσεων».

«Η Ελλάδα παραμένει σημαντική αγορά για την Tupperware. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της σπουδαίας ιστορίας που έχουμε στη χώρα, διατηρώντας την εταιρική παρουσία μας και τις δραστηριότητας αποθήκευσης», αναφέρει ο εκπρόσωπός της.

Τη χρήση του 2021, ετησίως, η Tupperware Hellas ενίσχυσε κατά 11% τον κύκλο εργασιών, σε 45,3 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ τόκων και φόρων να υπερδιπλασιάζονται και να διαμορφώνονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Σχεδόν υπερτριπλάσια είναι τα καθαρά κέρδη που ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ από 470.200 ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία εμφανίζει υψηλό κόστος πωλήσεων ύψους 37,6 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 80% του τζίρου. Οι συνολικές υποχρεώσεις και η καθαρή θέση ανέρχονται σε περίπου 10,3 εκατ. ευρώ και 8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σε επίπεδο ομίλου, το 2022 οι πωλήσεις από την παγκόσμια δραστηριότητα υποχώρησαν κατά 18% σε 1,2 δισ. ευρώ, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 118 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν ζημίες 27,5 εκατ. ευρώ.

πηγή: kathimerini.gr