Τραγωδία στα Τέμπη: Δεν θυμάται αν γύρισε το κλειδί ο σταθμάρχης (vid)

Επικαλείται κενό μνήμης για το κλειδί στην κονσόλα ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας. Βάζει στο "κάδρο" των ευθυνών και τον δεύτερο σταθμάρχη.

Τραγωδία στα Τέμπη: Δεν θυμάται αν γύρισε το κλειδί ο σταθμάρχης (vid)

Νέα στοιχεία βλέπουν το "φως" της δημοσιότητας σχετικά με την απολογία του 59χρονου σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο 59χρονος κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε πως δεν θυμάται αν γύρισε το κλειδί που υπάρχει στην κονσόλα κι ότι έχει κενό μνήμης για τη δεδομένη στιγμή. Είπε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί τι έγινε, εάν το γύρισε ή όχι, αν το επανέφερε δηλαδή στη θέση του ή όχι.

Το ρεπορτάζ επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του σταθμάρχη, οι οποίες ανέφεραν πως υποστηρίζει ότι τη μοιραία μέρα υπήρξαν επτά διαφορετικές προβληματικές καταστάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο – βλάβες που είχαν γίνει πριν τη φονική σύγκρουση. Ο φόρτος αυτός φέρεται να του δημιούργησε μεγάλο άγχος.

Επίσης, υποστηρίζει ότι έμεινε μόνος του από τις 10 ή 10:30 μέχρι τις 11 και θα επιμείνει στο πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, δηλαδή στο πρωτόκολλο που συντάσσεται όταν παραδίδει ο προηγούμενος σταθμάρχης τη βάρδια του στον επόμενο. Πρόκειται για μια ώρα που συνυπάρχουν αυτός που φεύγει και αυτός που έρχεται ωστόσο ο σταθμάρχης υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να γίνει η παράδοση παραλαβή λόγω εκκρεμοτήτων, δηλαδή επειδή είχε καθυστερήσει η αμαξοστοιχία να φτάσει και επειδή υπήρχε μια εκκρεμότητα, δεν έπρεπε να παραδώσει τα καθήκοντά του ο απογευματινός σταθμάρχης σε εκείνον κι ότι έπρεπε να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 11 και στη συνέχεια να αποχωρήσει αφού λυθούν οι εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν σε σχέση με τις συνθήκες τοποθέτησής του στη συγκεκριμένη θέση, ότι είχαν προκηρυχθεί θέσεις οι οποίες δεν καλύφθηκαν όλες. Ουσιαστικά ήταν θέσεις που ήταν να καλυφθούν από ανθρώπους, από την κινητικότητα. Όχι νέους σταθμάρχες, αλλά από ανθρώπους οι οποίοι ήταν στο παρελθόν -όπως ο ίδιος μέχρι το 2011- στον ΟΣΕ, μετακινήθηκαν μέσω μετάταξης σε άλλους φορείς -ο συγκεκριμένος στο Υπουργείο Παιδείας – και στη συνέχεια επέστρεψε το 2022 στον ΟΣΕ. Λέει, λοιπόν, ότι δεν υπήρχε όριο ηλικίας για τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις που αφορούσαν σε άτομα τα οποία ήταν ούτως ή άλλως κατά το παρελθόν στον ΟΣΕ.

Επίσης, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του 59χρονου στον ΑΝΤ1, ο σταθμάρχης ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν εγκατέλειψε τη θέση του, ενώ αναμένει τις ηχογραφημένες συνομιλίες που κυκλοφορούν, καθώς δεν αναγνωρίζει τη φωνή του σε αυτές.

Πηγή: news247.gr