Τέμπη: Αίτημα στην Τουρκία να λάβει άδεια Έλληνας κρατούμενος – πατέρας θύματος της τραγωδίας

Σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές βρίσκεται η Αθήνα, σχετικά με το αίτημα Έλληνα κρατουμένου σε τουρκικό σωφρονιστικό ίδρυμα να παραστεί στην κηδεία του γιου του, που συγκαταλέγεται στα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη.

Τέμπη: Αίτημα στην Τουρκία να λάβει άδεια Έλληνας κρατούμενος – πατέρας θύματος της τραγωδίας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με χθεσινή της επικοινωνία, η οικογένεια Έλληνα κρατουμένου, ζήτησε τη συνδρομή του ελληνικού Προξενείου στην Αδριανούπολη, προκειμένου να δοθεί άδεια, για ανθρωπιστικούς λόγους, στον εν λόγω κρατούμενο για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του συγγενικού του προσώπου.

Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Έλληνας Πρόξενος επικοινώνησε άμεσα με αρμόδια τουρκική εισαγγελία και ζήτησε εκτάκτως άδεια να επισκεφθεί τον Έλληνα πολίτη, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας προθεσμίας. Η αιτηθείσα άδεια επισκέψεως δόθηκε κατ’ εξαίρεση και σήμερα το πρωί (03.03.2023) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνάντηση.

Παράλληλα, ζητήθηκε και συνάντηση με προϊστάμενο αρμόδιας Γενικής Εισαγγελίας Ραιδεστού ώστε να μεταφερθεί το σχετικό αίτημα του Έλληνα πολίτη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα, απέστειλε άμεσα, χθες, Ρηματική Διακοίνωση στο τουρκικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του αιτήματος, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και τηλεφωνικές επικοινωνίες ελληνικής Πρεσβείας, με τις Διευθύνσεις Διμερών Σχέσεων καθώς και Προξενικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Τις απογευματινές ώρες σήμερα, θα λάβει χώρα συνάντηση, για το ίδιο ζήτημα, του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα, με τον Γενικό Γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η αποδοχή ή όχι του αιτήματος «ειδικής αδείας για ανθρωπιστικούς λόγους» εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των τουρκικών αρχών.

Πηγή: kathimerini.gr