Ξεκινούν οι εργασίες για την ανάπλαση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας
Το έργο θα ενοποιεί το Ολυμπιείο με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο και θα ολοκληρώνει την αρχαιολογική διαδρομή, από τον Κεραμεικό έως τον λόφο του Αρδηττού και το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Την άμεση έναρξη των έργων για την ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, καθώς και τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου στο κοινό, σηματοδοτεί η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων -μέσω του φορέα «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»- και της αναδόχου εταιρείας, η οποία προέκυψε από ανοικτό διαγωνισμό.
Το έργο θα ενοποιεί το Ολυμπιείο με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο και θα ολοκληρώνει την αρχαιολογική διαδρομή, από τον Κεραμεικό έως τον λόφο του Αρδηττού και το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης στο δημαρχείο της Αθήνας, τόνισε: «Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του οράματος της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Τρίτση με την ενοποίηση του Ολυμπιείου με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο. Όπως είμαστε σήμερα υπερήφανοι για τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θα είμαστε αύριο για τη Βασ. Όλγας. Η Ακρόπολη και το Καλλιμάρμαρο έρχονται πιο κοντά με μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Ευρώπης».
Η διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση για τα ΑμεΑ σε όλη την έκταση του πεζοδρόμου. Δεδομένου ότι η μοναδική ανισοσταθμία σε όλη τη λεωφόρο είναι το κράσπεδο ύψους 5 εκατοστών στην αρχή και στο τέλος της με απότμηση στην ακμή, δεν απαιτούνται ράμπες για την κίνηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Σχετικά με τα άτομα με προβλήματα στην όραση, η διαδρομή τους θα σημανθεί με λωρίδες εύρους 30 εκατοστών από υπόλευκες εγχάρακτες πλάκες.
Στη μελέτη προβλέπονται η συντήρηση, ανακαίνιση, συμπλήρωση και ανάπλαση των κιγκλιδωμάτων του Ζαππείου, όπως και του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, του Κολυμβητηρίου και του Ομίλου Αντισφαίρισης.
Με την κατασκευή των έργων της πεζοδρόμησης, ο χώρος θα παραδοθεί εξ ολοκλήρου στους πεζούς, με εξαίρεση:
- Τις γραμμές ανόδου και καθόδου του τραμ από και προς το Σύνταγμα. Η λωρίδα καθόδου θα χρησιμοποιείται, επίσης, για την είσοδο και έξοδο ΕΙΧ αυτοκινήτων προς και από τον Όμιλο Αντισφαίρισης και για τη διέλευση οχημάτων κοινής ωφέλειας.
- Μία λωρίδα ανόδου του τρόλεϊ από το Παγκράτι προς το Σύνταγμα.
- Μία λωρίδα εισόδου των ΕΙΧ αυτοκινήτων προς τον χώρο στάθμευσης της «Αίγλης» στο Ζάππειο. Η έξοδός τους θα γίνεται από το μικρό δρομάκι που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του γυμναστηρίου του Φωκιανού.
Η στάση του τραμ στην κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, που βρίσκεται στη λεωφόρο Αρδηττού, θα μετακινηθεί στον πεζόδρομο της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, απέναντι από τη στάση της αντίθετης κατεύθυνσης, μπροστά από την είσοδο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Μία από τις δύο στάσεις της λωρίδας ανόδου του τρόλεϊ χωροθετείται στο ύψος της στάσης του τραμ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μετεπιβίβαση μεταξύ των δύο μέσων. Η δεύτερη στάση του τρόλεϊ θα χωροθετηθεί απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικου χώρου του Ολυμπιείου.
Η μελέτη ανάπλασης της λεωφόρου είχε εκπονηθεί το 2011-2014 από την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων ΑΕ (ΕΑΧΑ) και πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών «Γιώργος Προβελέγγιος, Νιόβη Προβελεγγίου και Συνεργάτες ΕΕ». Στα μέσα του 2020 η δημοτική Αρχή της Αθήνας προχώρησε στην επικαιροποίηση της μελέτης με ευθύνη της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ». Η επικαιροποιημένη μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και εν συνεχεία από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Το έργο έχει συμβατικό προϋπολογισμό 4.606.819,10 και χρηματοδοτείται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Πηγή: ertnews.gr