Πορτογαλία: Μέλη της εκκλησίας κακοποίησαν σεξουαλικά σχεδόν 5.000 παιδιά τα τελευταία 70 έτη

Τουλάχιστον 4.815 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη της Πορτογαλικής Καθολικής Εκκλησίας -κυρίως ιερείς- τα τελευταία 70 χρόνια, ανέφερε μια επιτροπή που διερευνά το θέμα στην τελική έκθεσή της τη Δευτέρα. Τα πιο πολλά θύματα ήταν αγόρια.

Πορτογαλία: Μέλη της εκκλησίας κακοποίησαν σεξουαλικά σχεδόν 5.000 παιδιά τα τελευταία 70 έτη

«(Θέλουμε) να αποτίσουμε έναν ειλικρινή φόρο τιμής σε όσους υπήρξαν θύματα κακοποίησης κατά την παιδική τους ηλικία και τόλμησαν να δώσουν φωνή στη σιωπή», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής, παιδοψυχίατρος Πέδρο Στρεχτ. «Είναι πολύ περισσότερα από μια απλή στατιστική» είπε για να τονίζει τις συνέπειες στους ανθρώπους αυτούς.

Οι περισσότεροι από τους δράστες – το 77% – ήταν ιερείς και τα περισσότερα θύματα ήταν άνδρες, είπε ο Strecht, προσθέτοντας ότι κακοποιήθηκαν σε καθολικά σχολεία, σε σπίτια ιερέων και σε εξομολογητήρια, μεταξύ άλλων τοποθεσιών.

Ο Ζοζέ Ορνέλας, επικεφαλής της Διάσκεψης των Επισκόπων, παρευρέθηκε στην παρουσίαση της τελικής έκθεσης και αναμένεται σχετική δήλωσή του εντός της ημέρας. Η Πορτογαλική Καθολική Εκκλησία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι είναι έτοιμη να «λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Η πορτογαλική επιτροπή ξεκίνησε το έργο της τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, αφού μια έκθεση στη Γαλλία αποκάλυψε ότι περίπου 3.000 ιερείς και θρησκευτικοί αξιωματούχοι κακοποίησαν σεξουαλικά περισσότερα από 200.000 παιδιά.

Οι καταγγελίες κακοποίησης προέρχονται από άτομα από διάφορα υπόβαθρα, από κάθε περιοχή της χώρας, καθώς και από Πορτογάλους υπηκόους που ζουν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική.

Η επιτροπή, η οποία αυτοαποκαλείται ανεξάρτητη, χρηματοδοτήθηκε από την Καθολική Εκκλησία. Ερωτηθείς από το Reuters τον Δεκέμβριο του 2021 εάν αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ανεξαρτησία της επιτροπής, ο κ. Στρεχτ είπε ότι θα ήταν ο πρώτος που θα είχε αποχωρήσει και θα το είχε καταγγείλει εάν η εκκλησία παρενέβαινε στη διαδικασία έρευνας.

Πηγή: Kathimerini.gr