Έξτρα επιδότηση ρεύματος από τον προϋπολογισμό για τις μεγάλες βιομηχανίες
Η λήξη της ισχύος των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ με τους ενεργοβόρους καταναλωτές προκαλεί στους τελευταίους μεγάλη οικονομική ανασφάλεια. Οι όμιλοι της μεταποίησης έχοντας συνηθίσει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες να εξασφαλίζουν χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα.
Αφενός η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει τους παρόχους ρεύματος και εν προκειμένω τη ΔΕΗ, στην εγκατάλειψη αυτών των συμβάσεων, οι οποίες προκαλούσαν οικονομική ζημιά και αφετέρου στην διαμόρφωση νέων τύπου συμβολαίων προμήθειας, τα γνωστά και ως πράσινα διμερή συμβόλαια (PPAs).
Η κινητικότητα που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές, έχει να κάνει με τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, η οποία εν μέσω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης έχει καταφέρει να γίνει πιο εξωστρεφής και να παρουσιάσει σημαντικές οικονομικές επιδόσεις. «Η μη στήριξή μας θα σήμαινε απώλεια των μεριδίων στη διεθνή αγορά αλλά και περικοπές κόστους στις γραμμές παραγωγής μας» έχουν διαμηνύσει μέσω των φορέων τους, του ΣΕΒ περιλαμβανομένου, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Έτσι και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ φέρεται να βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλο βιομηχανικό όμιλο της χώρας για τη συμφωνία του πρώτου πράσινου PPA. Πηγές της αγοράς μιλάνε για τον όμιλο της Βιοχάλκο, ο οποίος φέρεται να συζητά με τη δημόσια εταιρεία για πολυετές συμβόλαιο παροχής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με συγκεκριμένη τιμή. Πηγές λένε πως έχουν συμφωνηθεί και τα φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία προσφέρει η ΔΕΗ προκειμένου να διατίθενται αποκλειστικά από αυτά πράσινη ενέργεια για τις ανάγκες των εργοστασίων του ομίλου.
Άλλες βιομηχανίες δεν φαίνονται ακόμα διατεθειμένες να συζητήσουν τέτοια λύση, ενώ από τη ΔΕΗ έχει αποσαφηνιστεί πως η εταιρεία δεν έχει την «πολυτέλεια» να περιμένει για πολύ χρονικό διάστημα προκειμένου να συμφωνηθεί η δέσμευση και άλλων φωτοβολταϊκών πάρκων για την παροχή πράσινης ενέργειας μέσω PPA. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία σκοπεύει να κάνει και εσωτερικό διμερές τέτοιο συμβόλαιο με τη λιανική ρεύματος της ίδιας της ΔΕΗ.
Σημειώνεται δε, πως για να επιτευχθεί η σύναψη PPA απαιτείται η εξαίρεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που προορίζεται για τη βιομηχανία, από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Σχετική επίλυση του θέματος έχει αναγγείλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας χωρίς ακόμα να έχει υλοποιηθεί.
Οι επιδοτήσεις
Πάντως, η κυβέρνηση μετά και τις πιέσεις που δέχεται από τους συνδέσμους εκπροσώπησης των βιομηχανιών φέρεται να ετοιμάζει πακέτο στήριξης στο ενεργειακό κόστος.
Για την ακρίβεια ο σχεδιασμός προβλέπει την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος για ένα χρόνο. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζεται και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η επιχορήγηση θα είναι στα επίπεδα των 50 – 70 ευρώ/MWh για όσο διάστημα διατηρούνται υψηλά οι τιμές της ενέργειας.
Πάντως για τη χορήγηση των επιδοτήσεων απαιτούνται πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους οποίους και το οικονομικό επιτελείο φέρεται να αναζητά.
Πηγή: News247.gr