Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς (vid)

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές σε όλη τη χώρα λόγω της κακοκαιρίας.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς (vid)

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές σε όλη τη χώρα καθώς σήμερα αναμένεται να εκδηλωθούν τα έντονα φαινόμενα που «κουβαλά» η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».
Σύμφωνα με τις προγνώσεις, αναμένονται χιονοκαταιγίδες σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του λεκανοπεδίου. Οι 6 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο, σε πρώτη φάση, είναι η Εύβοια, οι Βόρειες Σποράδες, η Μαγνησία, η Φθιώτιδα και η Βοιωτία, ενώ λίγο πριν το μεσημέρι ο χιονιάς θα φτάσει και στην Αττική.

Για αυτόν τον λόγο εστάλησαν μηνύματα από το 112 το απόγευμα του Σαββάτου στις προαναφερθείσες περιοχές, οι οποίες είναι σε ετοιμότητα. Σήμερα, άλλωστε αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την αξιολόγηση των δεδομένων της κακοκαιρίας.

Ήδη από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, είναι υποχρεωτικό όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Αττική να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Το πρόστιμο, σύμφωνα με τον νόμο, ανέρχεται στα 80 ευρώ.

Σύμφωνα με το τελευταίο, επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της ΕΜΥ, χιονοπτώσεις αναμένονται:

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν (και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο), τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.

3. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής, στα ορεινά και ημιορεινά που από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, οπότε θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερη ένταση.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Πηγή: kathimerini.gr