Κακοκαιρία «Barbara»: Έρχονται χιόνια και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

Με πολικό αεροχείμαρρο έρχεται η «Μπάρμπαρα» – Σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια «Δάρδανος 2» και «Βορέας 2»

Κακοκαιρία «Barbara»: Έρχονται χιόνια και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

Μεγάλη και απότομη θα είναι η αλλαγή του καιρού από σήμερα το βράδυ και κυρίως από αύριο Κυριακή, καθώς το κύμα κακοκαιρίας με το όνομα «Μπάρμπαρα» φτάνει στη χώρα μας, φέρνοντας ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη με τη βοήθεια του πολικού αεροχειμάρρου. Κύρια χαρακτηριστικά των επόμενων ημερών θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες (πτώση 8-10 βαθμούς), ο ισχυρός παγετός (σε βόρειες περιοχές θα είναι ολικός), οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι χιονοπτώσεις την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τη Θράκη και τη Χαλκιδική. Αργότερα μέσα στην ημέρα χιόνια θα πέσουν στις Σποράδες, στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα στη Βοιωτία και στην Αττική, ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών. Το απόγευμα χιόνια θα πέσουν σε ορεινά-ημιορεινά των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων, ενώ στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Επίσης, σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου θα εκδηλωθούν καταιγίδες με χιόνι.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ και τη Δευτέρα θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται πυκνές χιονοπτώσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Στην Αττική

Ειδικά για την Αττική, η πρόγνωση είναι πως οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν την Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος του νομού πριν από το μεσημέρι, ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα υπάρξει πρόσκαιρη ύφεση, ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί θα ενταθούν εκ νέου.

Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα καθώς επίσης στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Οσον αφορά πάντως την ακριβή πρόγνωση των χιονοπτώσεων, το meteo.gr σημειώνει πως παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, με αποτέλεσμα να είναι σημαντική η παρακολούθηση των επικαιροποιημένων προγνώσεων.

Η Πολιτική Προστασία

Ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ακολουθούν τις οδηγίες των υπευθύνων. Ειδικά για τις μετακινήσεις με οχήματα είναι αναγκαία η ύπαρξη αντιολισθητικών αλυσίδων και η επάρκεια καυσίμων.

Σε κρατικό επίπεδο έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια «Δάρδανος 2» και «Βορέας 2», για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, ενώ οι πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Πηγή: Kathimerini.gr