Επικουρικές συντάξεις: Η τροπολογία για τις δύο νέες παρεμβάσεις

Τι αλλάζει σε ό,τι αφορά στα όσα ισχύουν έως τώρα για τις επικουρικές συντάξεις.

Επικουρικές συντάξεις: Η τροπολογία για τις δύο νέες παρεμβάσεις

Εξειδικεύονται οι δύο νέες παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατίθεται σήμερα στο νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Αφορούν:

Πρώτον, στη χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης. Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 – χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου – και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Δεύτερον, στη βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για παράταση χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) της ασφαλιστικής ικανότητας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες). Περιλαμβάνεται επίσης η ανανέωση της ρύθμισης του 2022 για τους μη μισθωτούς (κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έως 31 Μαΐου ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας έως 29.2.2024 με την καταβολή των οφειλομένων εισφορών κλάδου υγείας για το 2022)

Τέλος, με την ίδια τροπολογία, μεταξύ άλλων:

  • Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων. Πρόκειται για ειδική άδεια 20 ημερών που αφορά γονείς οι οποίοι χάνουν τα παιδιά τους, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα κοινωνικών οργανώσεων.
  • Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος Πάσχα σε εργαζομένους στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιΐας και πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή.
  • Διορθώνεται ο όρος «επιμέλεια» στην εσωτερική νομοθεσία και αντικαθίσταται από τον όρο «φροντίδα» στους ορισμούς που σχετίζονται με την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια.
  • Διευκολύνεται η διαδικασία εξυγίανσης προνοιακών φορέων, με ρυθμίσεις για την υπέρβαση σχετικών γραφειοκρατικών εμποδίων.

naftemporiki.gr