Oυκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας συνέλαβε 7 άτομα για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Οι επτά κατάσκοποι φέρεται να παρέδωσαν συντεταγμένες στην περιοχή του ανατολικού Ντνιπροπετρόφσκ, όπου πρόσφατα δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από πυραυλική επίθεση

Oυκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας συνέλαβε 7 άτομα για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβαν επτά άτομα που φέρεται να κατασκόπευαν υπέρ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «οι συλληφθέντες έδωσαν στους Ρώσους τις συντεταγμένες υποδομών κρίσιμης σημασίας» στην Ουκρανία και «συνέλεξαν πληροφορίες για…τις κινήσεις ομάδων δυνάμεων (του Κιέβου) στην περιοχή», τις οποίες μετέφεραν στον ρωσικό στρατό.

Η ουκρανική μυστική υπηρεσία αναφέρει ότι έπειτα από μεγάλη επιχείρηση μπόρεσε να αποκαλύψει αυτό το «ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας».

«Οι συλληφθέντες έδιναν στους Ρώσους τις συντεταγμένες για σημαντικές υποδομές και εγκαταστάσεις, όπως εταιρειών ενέργειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζεται αν οι επτά είναι Ρώσοι ή Ουκρανοί.

Παράλληλα, ερευνάται η πιθανή εμπλοκή των συλληφθέντων στο πρόσφατο χτύπημα στην πολυκατοικία στο Ντνίπρο.

Κατά τη διάρκεια ερευνών που έγιναν «σε διάφορες φάσεις» στην περιοχή του Ντνίπρο, βρέθηκαν επίσης «αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί» καθώς και «εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», σύμφωνα με την SBU.

Σύμφωνα με την SBU, οι «επτά Ρώσοι πράκτορες» που κρατούνται άρχισαν «τις αναγνωριστικές δραστηριότητες σε βάρος της Ουκρανίας» στις αρχές του Οκτωβρίου του 2022.

Για να επικοινωνούν μεταξύ τους, «χρησιμοποιούσαν εφαρμογές αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων και μετέδιδαν τις τοποθεσίες (των στόχων) με τη μορφή ηλεκτρονικών συντεταγμένων με φωτογραφικό υλικό», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ανακοίνωση της SBU συνοδεύεται από ένα βίντεο όπου φαίνονται οπλισμένοι Ουκρανοί, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, να προχωρούν στις συλλήψεις σε διάφορες κατοικίες.

Με πληροφορίες από AFP, «Κ»