Κυβερνητικές πηγές: Επιδιώκουμε μέγιστη συναίνεση για αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη

«Δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές

Κυβερνητικές πηγές: Επιδιώκουμε μέγιστη συναίνεση για αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη

«Το πολιτικό σύστημα, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση. Αυτή τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τη ρύθμιση που δεν θα δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη να κατέλθει στις επόμενες εκλογές.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ότι «δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν. Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, ένας έλεγχος που μέχρι τώρα ήταν τυπικός, αλλά με την υπό διαμόρφωση διάταξη θα εξετάζεται εάν η πραγματική ηγεσία ή μέλη του κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Ηλ. Κασιδιάρης. Εάν λοιπόν το Α΄ Τμήμα καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα θα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια, που θα παίρνει και την τελική απόφαση.

Η νομοθετική διάταξη θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, και τουλάχιστον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ενημερωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά τη διάταξη, ενώ δεν έχει πάρει θέση για το θέμα ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Καθημερινή