Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία (vids)

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ύστερα από την πραγματοποίηση της εξόδιας ακολουθίας του.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία (vids)

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του τέως βασιλιά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία επιθυμία του.

Η σορός του τέως βασιλιά είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, με την εξόδιο ακολουθία να ξεκινά στις 12 και τα βλέμματα όλων να είναι εστιασμένα στις πολιτικές παρουσίες. Η ταφή έγινε ιδιωτικώς, όπως ζήτησε η οικογένεια, χωρίς την παρουσία καμερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος πολιτών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είχε συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς στο Τατόι, προκειμένου να παρευρεθούν στην ταφή του πρώην βασιλιά.

Συγκίνησε ο Παύλος με τον επικήδειο

Φανερά συγκινημένος ο Παύλος εκφώνησε τον επικήδειο για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στην κηδεία του στη Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας. «Κωνσταντίνε, μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου, παππού, ολυμπιονίκη, είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια για όλους όσους ήρθαν να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να ήταν μαζί σου», είπε ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

«Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου βασιλέα Παύλο και παππού μου. Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του όταν ανέλαβες την ευθύνη του θρόνου. Σου είπε “αφιέρωσον τη ζωή σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος σου, ουδεμία αξιότερη αποστολή, ενθυμού πάντοτε ότι προτιμότερον είναι να υποφέρει ο βασιλέας αντί για τον λαό”.

Ο αγώνας ήταν ένας σκληρός αγώνας που έδωσες με το νου και το σώμα μέχρι την τελική νίκη με το αείμνηστο πλήρωμα. Ήταν μια σκληρή εποχή όταν ανέβηκες στον Θρόνο. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Η προσπάθειά σου απέτυχε αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις αφορμή για μια νέα αιματοχυσία. Δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.

Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. Δημιουργήσατε μια οικογένεια που την ενώνει η αγάπη και το καθήκον προς την Πατρίδα. Ο Θεός έφερε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα. Όπως μας δίδαξες πατέρα εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα.

Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για κάθε Έλληνα και κάθε οικογένεια η ισχύς είναι η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν.

Καλό ταξίδι» έκλεισε με εμφανή τη συγκίνησή του ο Παύλος για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Ποιες βασιλικές οικογένειες ήρθαν στην Ελλάδα για την κηδεία

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έδωσαν το «παρών» μέλη βασιλικών οίκων της Ευρώπης, από βασιλείς και βασίλισσες μέχρι πρίγκιπες και διάδοχοι. Παρέστησαν επτά μονάρχες, βασιλιάδες-αρχηγοί κρατών (πέντε με τον τίτλο του βασιλιά, ένας πρίγκιπας-αρχηγός κράτους, καθώς ο Αλβέρτος, επικεφαλής του Μονακό, έχει τον τίτλο του πρίγκιπα και όχι του βασιλιά, και ένας με τον τίτλο του Μέγα Δούκα, καθώς ο επικεφαλής του Λουξεμβούργου φέρει τυπικά αυτόν τον τίτλο).

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας, ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Χένρι, ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

Οι βασιλικές οικογένειες από Ισπανία, Βρετανία και Βέλγιο

Την Ισπανία εκπροσώπησαν ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας (αδερφή της χήρας του εκλιπόντος, Άννα Μαρία), ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ, ο άλλος της γιος, πρίγκιπας Χοακίμ, αλλά και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδερφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας Μαρίας).

Η βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσωπήθηκε από την πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο βασιλιάς της Αγγλίας μπορεί να παραβρεθεί μόνο στις κηδείες εν ενεργεία βασιλιάδων. Την πριγκίπισσα Άννα συνόδευε ο σύζυγός της Τίμοθι Λόρενς ενώ τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον οποίο βάφτισε ο τέως βασιλιάς, εκπροσώπησε η λαίδη Γκαμπριέλα Κίνγκστον (κόρη του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας του Κεντ Μάικλ).

Το Βέλγιο εκπροσώπησε ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του Ματθίλδη, ενώ από την Νορβηγία ο πρίγκιπας Χαακόν και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν. Το Μονακό εκπροσώπησε ο πρίγκιπας Αλβέρτος, ενώ το Λουξεμβούργο, ο Μέγας Δούκας Χένρι, με την αδερφή του, πριγκίπισσα Μαργαρίτα του Λουξεμβούργου.

Ποιοι βουλευτές παραβρέθηκαν στην κηδεία

Στην τελετή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Κάποιοι, δε, έδωσαν το «παρών» και στο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, με την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά να ξεχωρίζει.

Υπό τις επευφημίες εκατοντάδων πολιτών, ο πρώην πρωθυπουργός -συνοδευόμενος από τη σύζυγό του- προσκύνησε τη σορό του τέως βασιλιά, κίνηση άλλωστε την οποία είχε προαναγγείλει από την Κυριακή μέσω του περιβάλλοντός του.

Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό βρίσκονταν οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου μετέβησαν, επίσης, ο βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Πηγή: in.gr