Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τα μέτρα ασφαλείας, οι προετοιμασίες και ποιοι θα δώσουν το παρών

Εντατικές προετοιμασίες στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τα μέτρα ασφαλείας, οι προετοιμασίες και ποιοι θα δώσουν το παρών

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες αλλά και οι σχεδιασμοί ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα παρουσία δεκάδων γαλαζοαίματων από όλη την Ευρώπη.

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε και η τελική αυτοψία αστυνομικών στο Τατόι, ώστε να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα ασφαλείας και να αποσαφηνιστεί πώς μπορεί να οριοθετηθεί ο χώρος γύρο από τα μνήματα, καθώς το κομβόι των προσκεκλημένων θα φτάσει μέχρι εκεί.

Όπως έχει ήδη μεταδώσει το CNN Greece, η ελληνική αστυνομία θα απλώσει «δίχτυ ασφαλείας» από τη Μητρόπολη Αθηνών και μέχρι το Τατόι ενώ ορισμένα από τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από την Κυριακή, όταν και θα φτάσουν στην Αθήνα οι πρώτοι εκπρόσωποι βασιλικών οικογενειών.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί είχαν ήδη πραγματοποιήσει τις περασμένες ημέρες και δύο ακόμη αυτοψίες τρωτότητας -μια στη Μητρόπολη Αθηνών όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία και μια στο Τατόι, όπου θα γίνει η ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Ο χώρος τόσο στη Μητρόπολη, όσο και στο Τατόι, θα ελέγχεται από αστυνομικά drone ενώ συνοδευτικά της Διεύθυνσης Επισήμων θα γίνουν «σκιά» των επίσημων προσκεκλημένων στην κηδεία.

Τα μέτρα της αστυνομίας θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις 6:00πμ της Δευτέρας (16/1), όταν και θα ξεκινήσει το μίνι λαϊκό προσκύνημα που θα διαρκέσει μέχρι τις 10:30πμ.

Μετά την ολοκλήρωση της νεκρώσιμης ακολουθίας, θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή για το Τατόι, με τους προσκεκλημένους να χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα ενώ θα χρησιμοποιηθούν και πολυτελή βαν.

Η αυτοκινητοπομπή μέσω της Μητροπόλεως -Συντάγματος -Βασιλίσσης Σοφίας- Μιχαλακοπούλου - Κατεχάκη - Αττικής οδού και τέλος από την έξοδο Βαρυμπόμπης θα καταλήξει στο Τατόι.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής μοτοσικλετιστές και περιπολικά της αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ελληνικής αστυνομίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά την ταφή θα πραγματοποιηθεί γεύμα σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Σύνταγμα.

Οι περισσότεροι από τους προσκεκλημένους έχουν δηλώσει ότι θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Τρίτη εκτός από το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου που ειδοποίησε ότι θα παραβρεθεί στην κηδεία και θα αποχωρήσει αυθημερόν.

Η τροχαία έχει ήδη αρχίσει να αναρτά ειδοποιήσεις πέριξ της Μητρόπολης, ενημερώνοντας τους περίοικους να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους σε Μητροπόλεως, Αιόλου και Ερμού.

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται και οι προετοιμασίες στο Τατόι, όπου βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το παρών στην κηδεία αναμένεται να δώσουν ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας με τη σύζυγό του Λετίθια, η Μαργαρίτα της Δανίας και ο γιος της Φρειδερίκος, ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χάακον, η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας και ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών.

Η αδελφή του Κωνσταντίνου, Σοφία, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα από τη στιγμή που έμαθε τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα θα φτάσει και ο αυτοεξόριστος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος, ο Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς της Ολλανδίας και το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής ποιο μέλος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να ταξιδέψει στην Αθήνα η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του Βασιλιά Καρόλου.

Τα πολιτικά πρόσωπα που θα δώσουν το «παρών»

Αρκετά είναι και πολιτικά πρόσωπα που αναμένεται να δώσουν το παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την εκπροσώπηση της πολιτείας με την παρουσία του αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου, τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αλλάζουν και αρκετοί βουλευτές δηλώνουν ότι θα παρευρεθούν.

Εκτός από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην κηδεία θα βρίσκεται η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ήταν και βαφτισιμιά του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου, ενώ παρόντες θα είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, και οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.

Το ίδιο ισχύει και για τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην κηδεία θα πάει και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, καθώς και ο περιφερειάρχης Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ως εκ του θεσμικού του ρόλου.

Άγνωστο παραμένει εάν θα ταξιδέψει τελικά στην Αθήνα για να παρευρεθεί στην κηδεία ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα ήταν παρών στην κηδεία.