Βραζιλία: Χάος με εισβολή εκατοντάδων οπαδών του Μπολσονάρου σε προεδρικό μέγαρο και Κογκρέσο (vids)

Εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια

Βραζιλία: Χάος με εισβολή εκατοντάδων οπαδών του Μπολσονάρου σε προεδρικό μέγαρο και Κογκρέσο (vids)

Απίστευτες είναι οι εικόνες από το Κογκρέσο με εκατοντάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου τυλιγμένους με βραζιλιάνικες σημαίες και φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, να έχουν κατακλύσει την περιοχή, ακόμη και να σκαρφαλώνουν επάνω στο κτίριο.

Το CNN Brasil μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές κατέκλυσαν επίσης τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο. Άλλοι μπήκαν στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εισβολή των μπολσοναριστών γίνεται, μία μόλις εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του αριστερού προέδρου Λούλα ντα Σίλβα. Τα πλάνα, θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα βρίσκεται στο Σάο Πάουλο.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την επιστροφή στην εξουσία, την περασμένη εβδομάδα, του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της 30ής Οκτωβρίου.

Η ζώνη γύρω από το Κογκρέσο είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου, που αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογή του Λούλα στην προεδρία, κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό. Δεκάδες από αυτούς σκαρφάλωσαν στη ράμπα του κτιρίου και ανέβηκαν μέχρι τη στέγη.

Στο κτήριο του Κογκρέσου στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας. Διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την πρασιά γειτονικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο.

Ο Μπολσονάρου, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και βρίσκεται στις ΗΠΑ. Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Λούλα δεν βρίσκεται στην Μπραζίλια αλλά στο Σάο Πάουλο.

cnn.gr