«Κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Σύμφωνα με το Bloomberg είναι προχωρημένες οι συζητήσεις πολιτιστικής ανταλλαγής ανάμεσα σε Βρετανικό Μουσείο και Μουσείο Ακρόπολης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

«Κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

To τέλος μιας διαμάχης που χρονολογείται από το 1800 παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg γράφοντας, σε εκτενές δημοσίευμά του, ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα άναβε το πράσινο φως για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την πάροδο του χρόνου, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ, μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την αποστολή μέρους των Γλυπτών -για πολλά χρόνια- στην Αθήνα, με το σκεπτικό της ανταλλαγής.

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ την ίδια στιγμή το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει αντίγραφα των Μαρμάρων.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι μαραθώνιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Περίπλοκο είναι, δε, το ζήτημα της μετακίνησης των Γλυπτών.