Οι αλλαγές που φέρνει το 2023 σε συντάξεις και μισθούς

Σειρά ευνοϊκών φορολογικών μέτρων περιλαμβάνει το 2023.

Οι αλλαγές που φέρνει το 2023 σε συντάξεις και μισθούς

Σειρά ευνοϊκών φορολογικών μέτρων περιλαμβάνει το 2023, χρονιά κατά την οποία «ξεπαγώνουν» μετά από 12 χρόνια οι συντάξεις. Η νέα χρονιά φέρνει αλλαγές στην τσέπη των πολιτών και το οικονομικό επιτελείο θέτει νέες προτεραιότητες.

2023: Αλλαγές σε φόρους και αυξήσεις σε συντάξεις

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τροποποίηση που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Μέχρι τώρα εφαρμοζόταν μόνο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τώρα αφορά και αυτούς που δουλεύουν στο Δημόσιο αλλά και τους συνταξιούχους.

Μία δεύτερη απόφαση, η οποία ξεκινά να υλοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2023, είναι η αύξηση των συντάξεων, η οποία μπορεί να φτάσει και το 7,75%.


Ο εργατολόγος Διονύσης Ρίζος, διαβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι όλοι όσοι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 αιτηθούν συνταξιοδότησης θα πάρουν την αύξηση του 7,5%.

Το ποσοστό της αύξησης και πότε θα καταβληθεί

Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 7,5 % με βάση διάταξη του νόμου 43 87 και το μεγαλύτερο μέρος θα καταβληθεί με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, δηλαδή στο τέλος του Γενάρη. Αύξηση θα δουν όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016, δηλαδή μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και όσοι έχουν χαμηλή ή καθόλου προσωπική διαφορά. Στο site του ΕΦΚΑ και στο τμήμα για τους συνταξιούχους εμφανίζεται ενημέρωση σχετικά με την προσωπική διαφορά. Όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν την αύξηση μόνο λογιστικά, δηλαδή δεν θα δουν αύξηση πραγματική στο πορτοφόλι τους, αλλά με τη μείωση και περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Επιπρόσθετα, θα τεθεί σε ισχύ η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία θα εφαρμόζεται υπό προϋποθέσεις. Μία επιχείρηση θα πρέπει να έχει τζίρο έως και 2 εκατομμύρια ευρώ και να αυξήσει το προσωπικό της, κάνοντας τουλάχιστον μία πρόσληψη.

Δύο ακόμη αλλαγές που φέρνει το 2023 και θα ισχύουν έως και το 2024, είναι η αναστολή του ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα και η αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων 15%. Επίσης, επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2024, η έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες για ανακαινίσεις κατοικιών.

Ο μειωμένος συντελεστής 13% του ΦΠΑ θα συνεχίσει να ισχύει έως και τέλος Ιουνίου 2023, για μεταφορές, εστίαση, καφέ, κινηματογράφους και σχολές χορού. Επίσης, παρατείνεται η ισχύς του μειωμένου ΦΠΑ στο 6% για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και απολυμαντικά προϊόντα.

Οι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών για το 2023 είναι οι εξής:
• Ενίσχυση φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
• Ενίσχυση της κοινωνικής στέγης και κατοικίας
• Αξιοποίηση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης
• Αντιμετώπιση υψηλού ιδιωτικού χρέους

Πηγή: ertnews.gr