Σε φυλακή στο Βέλγιο η Καϊλή - Βαριές κατηγορίες για «ξέπλυμα» χρήματος και διαφθορά

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, η Εύα Καϊλή είναι ένα από τα τέσσερα άτομα που οδηγήθηκαν στη φυλακή, καθώς δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τη βουλευτική της ασυλία γιατί πιάστηκε επ’ αυτοφώρω για το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται.

Σε φυλακή στο Βέλγιο η Καϊλή - Βαριές κατηγορίες για «ξέπλυμα» χρήματος και διαφθορά

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Ευα Καϊλή, ο σύντροφός της Φράντσκο Τζιόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι με την κατηγορία της «συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά».

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου και ο αρμόδιος ανακριτής Μισέλ Κλεζ που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση, ανέφεραν ότι οι τρεις και ένας λομπίστας στις Βρυξέλλες, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή. Οι συλληφθέντες κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης ως 5 ετών, αν βρεθούν ένοχοι.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, η Εύα Καϊλή είναι ένα από τα τέσσερα άτομα που οδηγήθηκαν στη φυλακή καθώς δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τη βουλευτική της ασυλία γιατί πιάστηκε επ’ αυτοφώρω για το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται, την Παρασκευή.

Ήδη η Εύα Καϊλή παύθηκε προσωρινά από τα καθήκοντα της αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου με απόφαση της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Ο πατέρας της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, που πιάστηκε με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά την Παρασκευή, αφέθηκε υπό όρους ελεύθερος, όπως και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Σύμφωνα με δύο δημοσιεύματα, στα σπίτια και στα γραφεία των συλληφθέντων κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές από ανακριτές του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς (OCRC), οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση διακριτικά από τα μέσα Ιουλίου.

Οι δικαστικές αρχές ερεύνησαν επίσης το γραφείο των βοηθών του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και της συναδέλφου του Μαρί Αρενά. Τα γραφεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη Δευτέρα, για να μπορέσει η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Ο Μαρκ Ταραμπέλα δεν συνελήφθη ούτε στερήθηκε της ελευθερίας του.

Γνωστή προσωπικότητα του Βελγικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο 59χρονος Ταραμπέλα είναι ο αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διετέλεσε Υπουργός Εκπαίδευσης της Βαλλονίας και Υπουργός Νεολαίας.

Aποπομπή Καϊλή από αντιπρόεδρος

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι η Ευα Καϊλή θα χάσει άμεσα «όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της« καθήκοντα».

Η απόφαση πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Μέτσολα, σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοβουλευτικούς κύκλους, θέλει να συζητήσει αύριο με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο την πλήρη αποπομπή της Καϊλή ως μία εκ των 14ων αντιπροέδρων στο Ευρωκοινοβούλιο.

naftemporiki.gr