Τι φέρνει η λιβυκή διπλωματική επίθεση για τις έρευνες νότια της Κρήτης

Σε νέα φάση έχουν μπει οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης, μετά και το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο. Με την κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα να διαρρηγνύει και επισήμως τις σχέσεις της με την Αθήνα.

Τι φέρνει η λιβυκή διπλωματική επίθεση για τις έρευνες νότια της Κρήτης

Τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και η ΕΕ και σειρά χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία κ.ά., καταδίκασαν την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας τονίζοντας ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να συνάπτει έγκυρες διεθνείς συμφωνίες, με βάση και τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020.

Η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου άλλωστε ήταν αυτή που οδήγησε τον Νίκο Δένδια να απογειωθεί χωρίς να κατεβάσει καν τη σκάλα του αεροπλάνου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη, από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, προκειμένου να αποφύγει την ομόλογό του Νάιλα Μανγκούς. Μια κίνηση που έχει ανοίξει έναν κύκλο κριτικής και για αρκετούς ήταν και το αποφασιστικό χτύπημα από την πλευρά της Αθήνας στις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Τουρκικές πηγές αναφερόμενες στο ενδεχόμενο έναρξης ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια και δυτικά της Κρήτης, πριν από μερικούς μήνες, και στο ενδεχόμενο να υπάρξει αντίδραση της Άγκυρας, σημείωναν ότι αυτό δεν είναι δυνατό αφού η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στις εν λόγω περιοχές. Δεν απέκλειαν ωστόσο την πιθανότητα να υπάρξει μια αντίδραση από την πλευρά της Τρίπολης, κλείνοντας το μάτι για εξελίξεις, εφόσον η Αγκυρα θεωρήσει ότι τις έχει ανάγκη.

Οι έρευνες της ExxonMobil μετά τη «μάχη» Δένδια – Μανγκούς στην Τρίπολη ήταν αναμενόμενο ότι θα βρίσκονταν με κάποιον τρόπο στο επίκεντρο της αντίδρασης της κυβέρνησης της Λιβύης, χωρίς να αποκλείεται και η τουρκική ενθάρρυνση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προειδοποίηση της Τρίπολης στην Αθήνα τη Δευτέρα, ότι η Λιβύη θα αντιδράσει με διπλωματικά και νομικά μέσα στην προσπάθεια της Αθήνας να εκμεταλλευθεί τη λιβυκή κρίση με στόχο την επιβολή «τετελεσμένων για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων» συνάπτοντας συμβόλαια για έρευνες υδρογονανθράκων σε «διαφιλονικούμενη περιοχή».

Ακόμα και αν το ΥΠΕΞ απάντησε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά με την εκλεγμένη κυβέρνηση που θα έχει αυτή την εξουσιοδότηση, το ερώτημα είναι αν το Μέγαρο Μαξίμου συμμερίζεται τη συγκεκριμένη θέση. Ή αν υπήρχε βούληση διάνοιξης ενός διαύλου επικοινωνίας, η οποία πλέον έχει τορπιλιστεί.

Ερώτημα παραμένει επίσης εάν οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Αθήνας και της παρούσας κυβέρνησης της Λιβύης, στα πρότυπα της διαμεσολάβησής τους μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Αναζητώντας ίσως και την ευκαιρία για την απεξάρτηση της Τρίπολης από την Αγκυρα. Ενώ έχουν ήδη στείλει ένα σαφές μήνυμα με τις έρευνες της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, με την παρουσία της εν λόγω εταιρείας εκεί να μην αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων ή απειλών επί του πεδίου.

Καταγγελίες Τσαβούσογλου
Συνάντηση με μέλη του «Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» είχε στην Άγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταγγέλλοντας εκ νέου την Αθήνα για παραβίαση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στην Θράκη… Αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί ελληνική μειονότητα», ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στη νέα πρόκληση.

Απειλές και από Ακάρ
Σε νέες απειλές απέναντι στην Ελλάδα προχώρησε ο τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κάλεσε ορισμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς να «ξυπνήσουν από το όνειρο» («Χουριέτ»). Κάλεσε για μία ακόμα φορά την Αθήνα σε «διάλογο» με τουρκικούς όρους φυσικά και επανέλαβε την πρόσκληση που έχει απευθύνει στον ΥΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να επισκεφθεί την Τουρκία, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν απειλεί καμία χώρα, αλλά δεν προτίθεται και να ενδώσει σε απειλές.

Στις προσπάθειες της δημιουργίας βάσης UAV στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου και ναυτικής βάσης στην περιοχή της Αμμoχώστου στα Κατεχόμενα αναφέρθηκε την ίδια στιγμή ο Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα δύο έργα στέλνουν μήνυμα σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

Πηγή: neakriti.gr