Εγκύκλιος ΕΛΑΣ για καταδιώξεις: «Απαγορεύονται οι πυροβολισμοί»

Εγκύκλιο είχε εκδώσει η Ελληνική Αστυνομία στην οποία αναφέρει ότι απαγορεύονται οι πυροβολισμοί στις καταδιώξεις οχημάτων.

Εγκύκλιος ΕΛΑΣ για καταδιώξεις: «Απαγορεύονται οι πυροβολισμοί»

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Live News» και του ρεπόρτερ Βασίλη Λαμπρόπουλου, η ΕΛΑΣ είχε εκδώσει στις 20 Δεκεμβρίου του 2021 εγκύκλιο στην οποία αναφέρει ότι απαγορεύονται ρητά οι πυροβολισμοί κατά οχημάτων που καταδιώκονται από δυνάμεις της Αστυνομίας.

Η εν λόγω εγκύκλιος είχε εκδοθεί λίγο μετά το θάνατο του 20χρονου Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα από πυροβολισμούς αστυνομικών μετά από καταδίωξη.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά: «Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος (πχ στα λάστιχα ή στον αέρα για εκφοβισμό) και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος (εμβολισμός του, "κλείσιμο" εν κινήσει κλπ)».

Μάλιστα, συμπληρωματικό σχόλιο προτείνει την παύση της καταδίωξης «όταν αυτή καθίσταται λίαν επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή των συμμετεχόντων».

Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει τον ισχυρισμό του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του αστυνομικού για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομ στη Θεσσαλονική, ότι ο πελάτης του λειτούργησε καθόλα νόμιμα και πυροβόλησε υπό συνθήκες νομίμου αμύνης υπέρ τρίτου.