«Ψυχρή Πανσέληνος»: Απόψε η τελευταία πανσέληνος του 2022

Απόψε η τελευταία πανσέληνος του 2022, η λεγόμενη και «Ψυχρή Πανσέληνος»

«Ψυχρή Πανσέληνος»: Απόψε η τελευταία πανσέληνος του 2022

«Ψυχρή Πανσέληνος», η τελευταία πανσέληνος του 2022 θα φωτίσει τον ουρανό σήμερα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022.

Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου 2022 είναι η τελευταία του έτους και θα είναι ορατή μέχρι και το πρωί της επόμενης ημέρας. Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου έχει υψηλή τροχιά στον ουρανό, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις περισσότερες πανσελήνους.

Τα ονόματα της Σελήνης που υπάρχουν στο The Old Farmer's Almanac προέρχονται από ιθαγενείς Αμερικανούς, Αποικιακούς Αμερικανούς ή άλλες παραδοσιακές πηγές. Διάφοροι ιθαγενείς Αμερικανοί παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν τα μηνιαία φεγγάρια και τα αντίστοιχα ζώδια της φύσης ως ημερολόγιο για να παρακολουθούν τις εποχές.

Σήμερα, η πανσέληνος του Δεκεμβρίου είναι πιο γνωστή ως «Ψυχρή Πανσέληνος», ένα όνομα που μεταφέρει τις παγερές συνθήκες αυτής της εποχής του χρόνου, όταν ο κρύος καιρός κάνει την εμφάνισή του. Άλλα ονόματα που παραπέμπουν στο κρύο και το χιόνι περιλαμβάνουν Drift Clearing Moon (Cree), Frost Exploding Trees Moon (Cree), Moon of the Popping Trees (Oglala), Hoar Frost Moon (Cree), Snow Moon (Haida, Cherokee) και Winter Maker Moon (Western Abenaki).

Αυτή η πανσέληνος έχει επίσης ονομαστεί Long Night Moon (Mohican), καθώς ανατέλλει κατά τις «μεγαλύτερες» νύχτες του χρόνου, που είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Αυτό το όνομα ταιριάζει επειδή η Πανσέληνος του Δεκεμβρίου λάμπει πάνω από τον ορίζοντα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις περισσότερες πανσελήνους. Άλλα ονόματα περιλαμβάνουν το Moon When the Deer Shed Their Antlers (Ντακότα) και το Little Spirit Moon (Anishinaabe).

Στην Ευρώπη, οι αρχαίοι ειδωλολάτρες ονόμαζαν την πανσέληνο του Δεκεμβρίου «Φεγγάρι πριν από το γιορτινό», προς τιμήν του φεστιβάλ Γιουλέτιδας που γιορτάζει την επιστροφή του ήλιου που προαναγγέλθηκε από το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Πηγή: athensvoice.gr