New York Times: Προετοιμάζονται για μια ιστορική και μαζική απεργία

Για μία ιστορική απεργία την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου προετοιμάζονται οι New York Times, με πάνω από 1.100 συνδικαλιστές υπαλλήλους της να συμμετέχουν. Πρόκειται για μία πράξη διαμαρτυρίας που έχει να πραγματοποιηθεί από τους εργαζόμενους στην εφημερίδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. 

New York Times: Προετοιμάζονται για μια ιστορική και μαζική απεργία

Η ιστορική στάση εργασίας πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 8ης Δεκεμβρίου και να διαρκέσει για ένα ολόκληρο 24ωρο. Αντί για ρεπορτάζ, οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν έξω από τα γραφεία των Times, ενώ διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, όπως η Νικόλ Χάνα-Τζόουνς, θα μιλήσουν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης.

Μάλιστα, ορισμένα μεγάλα γραφεία της εφημερίδας θα μπορούσαν να χάσουν το 90% (!) του εργατικού δυναμικού τους κατά τη διάρκεια της απεργίας, σύμφωνα με τη NewsGuild of New York, η οποία εκπροσωπεί δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στους Times.

Ο λόγος της μεγάλης απεργίας

«Ελπίζαμε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία πριν από τη λήξη της προθεσμίας, αλλά περισσότεροι από 1.100 από εμάς είμαστε έτοιμοι να μείνουμε ενωμένοι, ο ένας για τον άλλον και για τους δημοσιογράφους παντού», ανέφερε η δημοσιογράφος Τζένη Βρέντα σε δήλωσή της το βράδυ της Τρίτης.

Η απεργία έρχεται καθώς οι New York Times και η NewsGuild παραμένουν σε αντιπαράθεση για μια σειρά από ζητήματα, ιδίως για τους μισθούς. Οι Times λένε ότι έχουν προσφέρει «σημαντικές αυξήσεις», αλλά το συνδικάτο αντιτείνει ότι η εφημερίδα «συχνά παραποιεί τις δικές της προτάσεις».

Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται από τότε που έληξε η τελευταία σύμβαση τον Μάρτιο του 2021. Μετά από ενάμιση χρόνο, οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι έχουν βαρεθεί και έτσι, την περασμένη Παρασκευή, η NewsGuild ενημέρωσε τους Times για τα σχέδιά της να πραγματοποιήσει στάση εργασίας, όπως μεταδίδει το CNN.

Θα υπάρξει συμφωνία και υποχώρηση;

Και οι δύο πλευρές εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας και την αποτροπή της 24ωρης απεργίας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης και είναι πιθανό να επιτευχθεί με κάποιο τρόπο συμφωνία πριν τεθεί σε ισχύ η στάση εργασίας.

Αλλά δεν φαίνεται να είναι κάτι καλό.

Εκπρόσωπος των NYT δήλωσε ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» σχετικά με τη διαπραγμάτευση την Τετάρτη. Αλλά ο εκπρόσωπος της NewsGuild, Wen Zhuang, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες συνεδριάσεις στο πρόγραμμα, γεγονός που θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας της τελευταίας στιγμής.

Η διοίκηση των NYT, αν και αρχικά αιφνιδιάστηκε από την απειλή της απεργίας, σύμφωνα με μια πηγή, έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για το σενάριο. Η επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού των NYT τόνισε στο προσωπικό το πρωί της Τρίτης, σε υπόμνημα που εξασφάλισε το CNN, ότι οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν «δεν θα πληρωθούν από την εταιρεία για τη διάρκεια της απεργίας».

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι «δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν διακοπές ή προσωπικές ημέρες για να υπολογίσουν αυτόν τον χρόνο», εκτός αν αυτό είχε εγκριθεί πριν από την περασμένη Παρασκευή.

Και όπως ανέφερε την Τρίτη η Charlotte Klein του Vanity Fair, η διοίκηση εργάζεται επίσης για να βρει περιεχόμενο για να γεμίσει την εφημερίδα κατά τη διάρκεια της ημέρας της στάσης εργασίας. Η Klein ανέφερε ότι οι διευθυντές διερευνούν μια σειρά από επιλογές για να διατηρήσουν τη ροή των ειδήσεων.

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι που η NewsGuild απειλεί με απεργία, είμαστε προετοιμασμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι Times θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους αναγνώστες μας χωρίς διακοπή», επανέλαβε την Τρίτη εκπρόσωπος των NYT.

Ωστόσο, με μια ως επί το πλείστον άδεια αίθουσα σύνταξης, αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο...

ΠΗΓΗ: ethnos.gr