Κακοκαιρία «Άριελ»: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός (vid)

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία.

Κακοκαιρία «Άριελ»: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός (vid)

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Ariel», σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, η μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία. Νέα σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα, ενώ χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί την κορύφωση της κακοκαιρίας, σύμφωνα με το μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Ειδικότερα, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Η θερμοκρασία όμως θα σημειώσει μικρή άνοδο. Με τους ανατολικούς νοτιοανατολικούς ανέμους ο καιρός θα «γλυκάνει» θερμοκρασιακά λιγο.

Την Πέμπτη βαθμιαία στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν η κεντρική, ανατολική Μακεδονία η Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, σταδιακά όμως από το μεσημέρι και εκεί τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ενδεικτικά μπορεί στην Αττική και στο ξεκίνημα της ημέρας κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες όμως μετά το μεσημέρι θα βγει και ήλιος.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Βεβαιωθείτε ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Μην διασχίζετε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Αποφύγετε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Προφυλαχτείτε αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και μην εγκαταλείπετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Πηγή: ertnews.gr