Κλήσεις και στο αεροπλάνο μέσω 5G - Kαταργείται η λειτουργία πτήσης

Οι επιβάτες στα αεροπλάνα θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κανονικά τα κινητά τους τηλέφωνα.

Κλήσεις και στο αεροπλάνο μέσω 5G - Kαταργείται η λειτουργία πτήσης

Αντίο στην "λειτουργία πτήσης" ετοιμάζονται να πουν όσοι χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα ως μέσο μεταφοράς, καθώς η Κομισιόν πρόκειται να ορίσει συγκεκριμένες συχνότητες της νέας τηλεφωνίας 5G που θα επιτρέπουν τη συνδεσιμότητα των κινητών τηλεφώνων κατά την πτήση.

Ουσιαστικά οι επιβάτες ενός αεροπλάνου θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνο ακριβώς όπως τα χρησιμοποιούν όταν δεν βρίσκονται σε πτήση, αφού θα μπορούν να λαμβάνουν τηλεφωνικές κλήσεις, να στέλνουν sms και να χρησιμοποιούν δεδομένα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα λειτουργεί μόνο σε χαμηλά υψόμετρα και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Επιπλέον, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους θα μπορεί να διατάξει την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων ανά πάσα στιγμή εάν το κρίνει σκόπιμο.

«Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο Μπρετόν.

Η υπηρεσία θα παρέχεται μέσω ειδικού εξοπλισμού δικτύου που ονομάζεται «picocell», το οποίο θα συνδέει το δίκτυο του αεροπλάνου με το έδαφος μέσω δορυφόρου.

«Ο ουρανός δεν είναι πλέον το όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την εσωτερική αγορά.

Πάντως, σύμφωνα με την El Pais, το ότι θα μπορείς να χρησιμοποιείς το κινητό σου, δεν σημαίνει ότι θα είναι δωρεάν. Όλα δείχνουν ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ίσως οι αεροπορικές εταιρείες, θα ζητούν χρήματα για την παροχή αυτή, καθώς για να έχουν σύνδεση στα χερσαία δίκτυα περισσότερων της μιας χωρών, θα δημιουργείται κόστος περιαγωγής.

Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σημαντικές επενδύσεις για να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό που τους επιτρέπει να συνδέουν τα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με το αεροπλάνο εν πτήσει μέσω του δορυφόρου.

Πηγή: Skai.gr