Yandex: Η μητρική εταιρεία της «ρωσικής Google» θέλει να κόψει τους δεσμούς με τη Μόσχα

Η μητρική εταιρεία της πιο σημαντικής εταιρείας τεχνολογίας της Ρωσίας, Yandex, επιθυμεί να διακόψει τους δεσμούς της με τη Μόσχα

Yandex: Η μητρική εταιρεία της «ρωσικής Google» θέλει να κόψει τους δεσμούς με τη Μόσχα

Η μητρική εταιρεία της πιο σημαντικής εταιρείας τεχνολογίας της Ρωσίας, Yandex, επιθυμεί να διακόψει τους δεσμούς της με τη Μόσχα για να προστατεύσει τις νέες της δραστηριότητες από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι New York Times.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, στο πλαίσιο σαρωτικών αλλαγών η ολλανδική μητρική εταιρεία της Yandex – η οποία συχνά αποκαλείται και «Google της Ρωσίας» – θα μεταφέρει τις πιο υποσχόμενες νέες τεχνολογίες της σε αγορές εκτός Ρωσίας και θα πουλήσει τις επιχειρήσεις της στη χώρα, στη σκιά των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα.

Κατά τις πηγές που επικαλούνται οι New York Times, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστήσει μη βιώσιμη την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών της Yandex. Η ρωσική θυγατρική της Yandex θα συνεχίσει να προσφέρει τα προϊόντα της στη χώρα υπό νέα ιδιοκτησία, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το σχέδιο της Yandex θα προχωρήσει, δεδομένου ότι η εταιρεία πρέπει να λάβει την έγκριση του Κρεμλίνου για τη μεταφορά αδειών τεχνολογίας που είναι καταχωρημένες στη Ρωσία εκτός της χώρας, σύμφωνα με τις πηγές των ΝΥΤ. Παράλληλα, θα πρέπει να βρεθούν αγοραστές, πιθανότατα εντός της Ρωσίας, ενώ το συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους της Yandex.

Το σχέδιο της Yandex έχει την υποστήριξη του Αλεξέι Κούντριν, μέλους του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Ρωσία και μακροχρόνιου συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Κούντριν αναμένεται να συναντήσει τον κ. Πούτιν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν για το μέλλον της Yandex και άλλα θέματα, ανέφερε άτομο με γνώση του θέματος, το οποίο μίλησε στους ΝΥΤ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, πάντως, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει πληροφορίες για μια τέτοια συνάντηση, ενώ η Yandex δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Με πληροφορίες από NYT

«Κ»