Κρήτη: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης των 483 μεταναστών στην Παλαιόχωρα

Βίντεο και φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Παλαιόχωρας Κρήτης, το πρωί της Τρίτης.

Κρήτη: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης των 483 μεταναστών στην Παλαιόχωρα

Η επιχείρηση διεξήχθη υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή έπνεαν δυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 BF

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης:

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αρχικά ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού για την ύπαρξη αλιευτικού σκάφους, μήκους 25 μέτρων, με περίπου πεντακόσιους επιβάτες, το οποίο βρισκόταν ακυβέρνητο σε θαλάσσια περιοχή 18 ναυτικά μίλια νότια της Παλαιόχωρας.

Αμέσως απέπλευσαν περιπολικό και ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, όπως επίσης και φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δεσμεύτηκαν δύο αλιευτικά σκάφη σημαίας Ιταλίας και πέντε παραπλέοντα πλοία.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση διεξήχθη υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή έπνεαν δυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 BF.

Τελικά, ενα από τα δύο σκάφη με σημαία Ιταλίας, το «TISTA», ρυμούλκησε το σκάφος με τους μετανάστες μέχρι το λιμάνι της Παλαιόχωρας, με τη συνοδεία όλων των υπόλοιπων σκαφών.

Το σκάφος με τους μετανάστες στην Παλαιόχωρα το απόγευμα της Τρίτης και προσέδεσε ασφαλώς με τη συνδρομή δύο αλιευτικών σκαφών ελληνικής σημαίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε η προσωρινή μεταφορά των 483 μεταναστών (336 άνδρες, 10 γυναίκες, 128 ανήλικα αγόρια, 9 ανήλικα κορίτσια) στο επιβατηγό – οχηματαγωγό «ΣΑΜΑΡΙΑ Ι», το οποίο είναι σταθευμένο στον λιμένα «Τηγάνι» Παλαιόχωρας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι μετανάστες χρειάστηκε χθες να αποβιβαστούν από το πλοίο «Σαμαριά» (σσ. διαμένουν στο γκαράζ του), καθώς η βροχή κι ο ισχυρός κυματισμός απέτρεψαν. την παραμονή τους στο σκάφος.

Στο ΠΑΓΝΗ μεταφέρθηκε εσπευσμένα το βράδυ της Τρίτης 15χρονος μετανάστης που πάσχει από ζαχαρώδη διαβήτη, λόγω υποτροπής της νόσου.

Προανάκριση διενεργείται από τον Λιμενικό Σταθμό Παλαιόχωρας, σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας & Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων και με Τομέα Ασφάλειας-Ανάκρισης-Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων.

πηγή: kathimerini.gr