Υψώθηκε η σημαία της Ουκρανίας στη Χερσώνα – Ολοκληρώθηκε η απόσυρση της Ρωσίας

Oι Ρώσοι εγκαταλείπουν στην ουσία το 40% του εδάφους της Χερσώνας και μέσα σε αυτό είναι και η πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβαν 

Υψώθηκε η σημαία της Ουκρανίας στη Χερσώνα – Ολοκληρώθηκε η απόσυρση της Ρωσίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία. Η περιοχή της Χερσώνας παραμένει μέρος της Ρωσίας, τόνισε ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατόν να αλλάξει το καθεστώς της περιοχής, την προσάρτηση της οποίας ανακοίνωσε η Ρωσία στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Την ουκρανική σημαία να έχει υψωθεί στη Χερσώνα δείχνουν φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις αναφορές να κάνουν λόγο για μια χαοτική ρωσική υποχώρηση, με τα στρατεύματα να έχουν καταστρέψει τη γέφυρα Αντονίφσκι.

Η απόσυρση είχε ολοκληρωθεί το πρωί στις 05.00 ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την επίσημη ρωσική ανακοίνωση στην οποία και αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτη που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χερσώνα, και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρησ»η.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να αποχωρήσει από τη Χερσώνα. Εκτίμησε ότι η Ρωσία είχε ακόμα 40.000 στρατιώτες στην περιοχή και δήλωσε ότι στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν ότι οι δυνάμεις της παραμένουν μέσα στην πόλη και γύρω απ’ αυτή.

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι κρατά μυστικές τις τελευταίες κινήσεις του, αλλά ανέφερε 12 οικισμούς που είπε ότι έχουν απελευθερωθεί από την Τετάρτη: ένας εξ αυτών, το Μπλαγκοντάτνε, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Χερσώνας.

O Σεργκέι Σουροβίκιν, ή αλλιώς «Στρατηγός Αρμαγεδδών», είναι ο άνθρωπος που έλαβε την απόφαση για την απόσυρση, μόλις ένα μήνα από όταν η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τη Χερσώνα μαζί με άλλες τρεις ουκρανικές περιοχές, απειλώντας ότι θα τις υπερασπιστεί με κάθε μέσο ακόμα και με πυρηνικά.

Οι άλλοι δύο σκληροπυρηνικοί έμπιστοι του Πούτιν είναι ο τσετσένος ηγέτης Καντίρωφ, νούμερο 3 πλέον στην ιεραρχία του ρωσικού στρατού, και έχει βγει και από τις σκιές και ο Γεβγένι Πριγκόζιν της διαβόητης Βάγκνερ».

Τεράστιες είναι οι απώλειες του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εφιστά την προσοχή όλων, οι συνεργάτες του τονίζουν πως αποχωρώντας οι Ρώσοι ναρκοθετούν τα πάντα.

Η Δύση εκτιμά πως οι ρωσικές ήττες στα μέτωπα και κυρίως στην περιοχή οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν – που δεν θα παραστεί στο G20 – δεν έχει κάνει δηλώσεις. Αν και στο εσωτερικό ασκείται κριτική για την αποχώρηση, οι στενοί του συνεργάτες, Ραμζάν Καντίροφ και Γεβγκένι Πριγκόζιν σπεύδουν να στηρίξουν την απόφαση. Στη Χερσώνα, που πρόσφατα προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία, εκτιμάται πως υπάρχουν πάνω από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες…και αναμένεται να χρειαστούν εβδομάδες για την πλήρη αποχώρησή τους.

Από το στούντιο της ΕΡΤ η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου επισημαίνει ότι κατά ομολογία των ίδιων των Ρώσων, αποκόπηκαν από την γραμμή ανεφοδιασμού. Βρέθηκαν στην δυτική Όχθη του Δνείπερου, έχοντας μπροστά τους Ουκρανούς στρατιώτες και πίσω έναν ποταμό χωρίς γέφυρες να περνούν από πάνω του, αφού τις είχαν βομβαρδίσει οι Ουκρανοί.

Ουσιαστικά, οι Ρώσοι εγκαταλείπουν στην ουσία το 40% του εδάφους της Χερσώνας και μέσα σε αυτό είναι και η ομώνυμη πόλη, η πρώτη μεγάλη που κατέλαβαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου.

Πηγή: ertnews.gr