Τουρκία: Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα
Καταδικάστηκε χθες σε 12 χρόνια κάθειρξη από το δικαστήριο του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας ο Συριακής καταγωγής Έλληνας υπήκοος Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Μάιο στην Τουρκία κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ της ΕΥΠ.
Στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας – ΜΙΤ είχαν ακινητοποιήσει τον 67χρονο έμπορο σε κεντρικό δρόμο της πόλης Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία στις 9 το βράδυ της 18ης Μαΐου 2022. Του είχαν φορέσει κουκούλα και τον είχαν επιβιβάσει με τη βία σε ένα σκουρόχρωμο βαν λέγοντάς του «μη μιλάς, Ελληνα κατάσκοπε». Ο Αμπάρα κρατούνταν έκτοτε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας έξω από την Αγκυρα, αντιμετωπίζοντας βαριά δίωξη για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία εις βάρος της Τουρκίας για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα είχε δραστηριοποιηθεί μεταξύ άλλων στην εμπορία χαλιών μαζί με έναν Ελληνα συνεταίρο. Για τις ανάγκες της νέας επαγγελματικής δραστηριότητάς του ο 67χρονος και ο συνεταίρος του πραγματοποιούσαν συχνά πηγαινέλα στην πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου λειτουργούν εργοστάσια χαλιών. Ενα τέτοιο ταξίδι πραγματοποίησαν και φέτος τον Μάιο, με αφορμή την έκθεση Domotex που φιλοξενούνταν στο διάστημα 14-17 Μαΐου στο Γκαζιαντέπ.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Σύμφωνα με όσα περιέγραψε στην «Κ» ο γιος του Αμπντούλ Αμπάρα, οι δύο άνδρες παρέμειναν για ένα ακόμη εικοσιτετράωρο στην πόλη προκειμένου να οριστικοποιήσουν κάποιες εμπορικές συμφωνίες. Στις 9 το βράδυ της 18ης Μαΐου και ενώ περπατούσαν σε κεντρικό δρόμο, τους ακινητοποίησαν άνδρες με πολιτικά και τους έβαλαν με τη βία σε χωριστά σκουρόχρωμα τζιπ. Πέντε λεπτά αργότερα ο Ελληνας συνεταίρος του Αμπάρα αφέθηκε ελεύθερος, όχι όμως και ο 67χρονος. Δίχως να γνωρίζει την ιδιότητα των ατόμων που είχαν αρπάξει τον επιχειρηματία, ο συνεργάτης του Αμπάρα τηλεφώνησε στον Αμπντούλ περιγράφοντάς του τι είχε συμβεί.
Η Ελληνίδα συνήγορος του Αμπάρα, Δέσποινα Καλογήρου, διευκρίνισε στην «Κ» ότι ο 67χρονος εντολέας της αντιμετώπιζε κατηγορία για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία εις βάρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 328 του Ποινικού Κώδικα, που επισύρει ποινές κάθειρξης έως 20 ετών. Οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τον 67χρονο ότι στο διάστημα μετά το 2017 βρισκόταν σε επικοινωνία με δύο στελέχη της ΕΥΠ και παραθέτουν μάλιστα δύο μικρά ονόματα («Κυριακή» και «Νίκος») και τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους.
Ο ίδιος πάντως στη διάρκεια του καλοκαιριού κατέθεσε προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης. Η κ. Καλογήρου καθώς και ο Τούρκος συνάδελφός της που μετείχε στην υπεράσπιση του Αμπάρα σημείωναν ότι στον φάκελο της υπόθεσης δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν μυστική δράση του εντολέα τους κατά της Τουρκίας. Το ίδιο υποστήριξε στην δίκη και ο ίδιος ο 67χρονος, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς και το περιεχόμενο της ομολογίας του, που υπεγράφη υπό «ιδιαίτερες» συνθήκες.
Πηγή: Καθημερινή