Ανακοίνωση Ερντογάν για αύξηση αμυντικού προϋπολογισμού

Η προχθεσινή εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun» με εμβέλεια 561 χιλιομέτρων θεωρείται άλλη μια απόδειξη των προσπαθειών που γίνονται για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Ανακοίνωση Ερντογάν για αύξηση αμυντικού προϋπολογισμού

Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε πως «το ποσοστό εθνικής εγχώριας συμμετοχής στα αμυντικά προγράμματα έχει φθάσει στο επίπεδο του 80%».

Στα πυραυλικά συστήματα, το προηγούμενο μοντέλο του «Tayfun» θεωρείται το «Bora» με εμβέλεια περίπου 280 χιλιομέτρων και ήδη εντάσσεται στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Εχει κατασκευαστεί και ο βαλλιστικός πύραυλος Yildirim με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων.

H εταιρεία Roketsan, που ανήκει στην αμυντική βιομηχανία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Aselsan, παράγει τα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς Hisar με εμβέλεια 25 χιλιομέτρων, όπως και τον αντιπλοϊκό πύραυλο Atmaca, που ήδη χρησιμοποιείται από το τουρκικό ναυτικό. Η συγκεκριμένη βιομηχανία παράγει δεκάδες ρουκέτες, όπως και πυραύλους με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Θα φθάσει τα 25,5 δισ. δολάρια – Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα σχέδια Ρωσίας και Τουρκίας για ενεργειακό «κόμβο», ενώ προχωρούν οι συζητήσεις για πυρηνικό εργοστάσιο.

Σημαντικά προγράμματα τα οποία «τρέχει» η διεύθυνση αμυντικής βιομηχανίας είναι τα ελαφρά πυροβόλα όπλα και αυτόματα όπλα, τα οβιδοβόλα Firtina, όλμοι, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Anka, Akinci και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα Bayraktar και Aksungur.

Eν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τον αμυντικό προϋπολογισμό της Τουρκίας, ο οποίος θα φθάσει τα 469 δισ. λίρες (25,5 δισ. δολάρια). Ωστόσο, λόγω της προβλεπόμενης υποτίμησης, αναλυτές εκτιμούν πως το ποσό θα αγγίξει τα 21,5 δισ. O αμυντικός προϋπολογισμός το 2019 είχε φθάσει τα 20,6 δισ. δολάρια. Το 2020, το 2021, όπως και το 2022 οι δαπάνες είχαν παρουσιάσει μείωση λόγω του κορωνοϊού.

Ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του έκανε αναφορά και στα σχέδια Ρωσίας – Τουρκίας για τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου στη Θράκη. «H Eυρώπη ψάχνει με αγωνία για το πού θα βρει αέριο. Η Τουρκία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Με τις τελευταίες εξελίξεις η Τουρκία θα γίνει κόμβος και στο φυσικό αέριο. Στην τελευταία μας συνάντηση με τον κ. Πούτιν είχαμε τις ίδιες απόψεις, έτσι θα δημιουργήσουμε έναν κόμβο από το αέριο που έρχεται από τη Ρωσία».

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ σε δημοσιογράφους του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya-24. Τέλος, αργά χθες το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις κινήθηκε έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, όπως κατέγραψε το marinetraffic.com, χωρίς πάντως να έχει εκδοθεί κάποια NAVTEX.

πηγή: «Κ»