Ναυάγιο στα Κύθηρα: Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών στο ναυάγιο στα Κύθηρα, με τις μαρτυρίες από το σημείο της τραγωδίας να συγκλονίζουν. Συνεχίζονται οι έρευνες.

Ναυάγιο στα Κύθηρα: Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από τα Κύθηρα, όπου 95 άνθρωποι έδωσαν ολονύχτια μάχη με τα βράχια και τα μανιασμένα κύματα, μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (05/10) μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σκάφους σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι.

Βίντεο ντοκουμέντο και εικόνες από το ναυάγιο στα Κύθηρα δείχνουν ανθρώπινες σορούς, -κάτι που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος- με τις μαρτυρίες να είναι σοκαριστικές. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα η ύπαρξη νεκρών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, 62 διασωθέντες είναι ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες), ενώ διασώθηκαν επίσης 18 παιδιά (17 αγόρια και 1 κορίτσι).

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η επιχείρηση διάσωσης, όπου αναζητούνται τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η αλληλεγγύη των κατοίκων που έσπευσαν να βοηθήσουν λειτούργησε καθοριστικά ώστε να διασωθούν οι άνθρωποι που επέβαιναν στη βάρκα.

Ο δήμαρχος Κυθήρων είπε στο OPEN ότι μπροστά του πνίγηκαν τουλάχιστον έξι άτομα με τον τραγικό απολογισμό συνολικά από τα δύο ναυάγια να είναι πάνω από 20 νεκροί (23 αυτή τη στιγμή) ενώ εκφράζονται φόβοι πως υπάρχουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες, καθώς δεκάδες άτομα αγνοούνται.

Οι έρευνες του λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων έντασης έως 10 μποφόρ ενώ έντεκα από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

'Υπατη Αρμοστεία: Ανάγκη για πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλέστερες οδούς

Την ανάγκη για πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλέστερες οδούς εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την «εκτίμησή» της για τις προσπάθειες «όλων όσων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις διάσωσης των προσφύγων εν μέσω αντίξοων συνθηκών» στα δύο πολύνεκρα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα.

Όπως σημειώνει σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, τα δύο ναυάγια αποτελούν «ακόμη μία τρομερή υπενθύμιση της ανάγκης για πρόσβαση σε ασφαλέστερα, εναλλακτικά μονοπάτια για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πέφτουν θύματα λαθροδιακινητών και να καταφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια, τα οποία βλέπουν ως τη μόνη τους επιλογή».

Επίσης, αναφέρει ότι «απαιτείται επειγόντως περισσότερη περιφερειακή και διεθνής συνεργασία» και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων χάθηκαν.

Πηγή: News247.gr