Ιαπωνία: Απελαύνει Ρώσο πρόξενο ως αντίποινα στη Μόσχα

Το Τόκιο ανακήρυξε τον Ρώσο πρόξενο στο Σαπόρο «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και του ζήτησε να φύγει από την Ιαπωνία μέσα στις επόμενες έξι ημέρες.

Ιαπωνία: Απελαύνει Ρώσο πρόξενο ως αντίποινα στη Μόσχα

Το Τόκιο έδωσε εντολή σε Ρώσο πρόξενο στο Σαπόρο να εγκαταλείψει την χώρα έως τις 10 Οκτωβρίου, σε αντίποινα στην απέλαση ενός Ιάπωνα προξένου στο Βλαδιβοστόκ τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τον Σεπτέμβριο η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε ότι είχε συλλάβει τον Ιάπωνα πρόξενο για φερόμενη κατασκοπεία και τον διέταξε να φύγει από τη Ρωσία.

Ο Ιάπωνας υφυπουργός Εξωτερικών Τάκεο Μόρι κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρεσβευτή Μιχαήλ Γκαλούζιν και τον ενημέρωσε για την απόφαση της Ιαπωνίας. Το Τόκιο ανακήρυξε τον Ρώσο πρόξενο στο Σαπόρο «ανεπιθύμητο πρόσωπο» (persona non grata) και του ζήτησε να φύγει από την Ιαπωνία μέσα στις επόμενες έξι ημέρες.

«Είναι προφανές ότι αυτή η τελευταία κίνηση της ιαπωνικής πλευράς μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν ήδη υποβαθμιστεί πρόσφατα ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής του Τόκιο», ανέφερε ο Γκαλούζιν σε ανακοίνωσή του.

πηγή: kathimerini.gr