Ηγέτες 9 χωρών του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία

Οι πρόεδροι κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ζητούν αποδοχή της ουκρανικής υποψηφιότητας και καταδίκη των εγκλημάτων

Ηγέτες 9 χωρών του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία

Οι πρόεδροι εννέα χωρών-μελών του ΝΑΤΟ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εξέδωσαν κοινή δήλωση την Κυριακή καταδικάζοντας την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και καλώντας το ΝΑΤΟ να αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η δήλωση σημειώνει ότι οι ηγέτες αυτών των χωρών «επισκέφτηκαν το Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου και είδαν με τα μάτια τους τις επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας».

«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης οποιουδήποτε ουκρανικού εδάφους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι πρόεδροι της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας εξέφρασαν τη σταθερή υποστήριξή τους για «την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ του Βουκουρεστίου το 2008 σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία».

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας, απαιτούμε από τη Ρωσία να αποσυρθεί αμέσως από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και ενθαρρύνουμε όλους τους συμμάχους να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία», συνεχίζει η δήλωση.

Η δήλωση ζητεί επίσης «όλοι όσοι διαπράττουν εγκλήματα επιθετικότητας» να λογοδοτήσουν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Πηγή: Kathimerini.gr