«Έφυγε» ο Σταμάτης Κόκοτας

Έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου (1/10) ο αγαπημένος τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας. Ήταν γεννημένος στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937.

«Έφυγε» ο Σταμάτης Κόκοτας

Την τελευταία του πνοή άφησε ο αγαπημένος τραγουδιστής, Σταμάτης Κόκοτας, τα ξημερώματα του Σαββάτου (1/10) στο Ασκληπιείο Βούλας έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής είχε στο παρελθόν προβλήματα με την καρδιά του και αντιμετώπιζε μακροχρόνιο διαβήτη. Τις τελευταίες μέρες είχε διακομιστεί εκτάκτως στο Ασκληπιείο Βούλας έπειτα από αδιαθεσία που ένιωσε και παρόλο που στην αρχή η κατάσταση της υγείας του έδειχνε να μην εμπνέει ανησυχία τελικά κατέληξε σήμερα ύστερα από γενική καταβύθιση του οργανισμού του.

Η σπουδαία καριέρα του

Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά.

Ο Κόκοτας, ο Αζναβούρ και οι γαρδένιες

Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν ένας από τους τελευταίους σερ της πίστας, ένας μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής, με τα τραγούδια του να ακούγονται μέχρι και σήμερα και να περνάνε από γενιά σε γενιά.

Ο πατέρας του ήταν γιατρός αλλά τον έχασε όσο ήταν ακόμα μικρό παιδί. Έτσι, μεγάλωσε με την μητέρα του και τα αδέρφια του (τρία αγόρια, τρία κορίτσια).

Στα 15 του τού έκαναν δώρο μία κιθάρα και τότε κατάλαβε ότι θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική.

Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ο Σταμάτης Κόκοτας είχε σπουδαία δισκογραφική παρουσία, με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τις 100.000 κάθε φορά που έβγαζε νέο δίσκο.

Το σήμα κατατεθέν του, οι φαβορίτες του

Σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ο Σταμάτης Κόκοτας μίλησε για το σήμα-κατατεθέν της εμφάνισης του, τις φαβορίτες του.

«Μία πρόταση μου κάνανε. Δεν πήρα τίποτα. Είναι αλήθεια. Μου πρότειναν να μου δώσουν 50.000.000 δραχμές. Τότε έπαιρνες τη μισή Αθήνα. Αυτές οι προτάσεις είναι για άλλους δεν είναι για μένα. Εγώ είμαι πολύ αυστηρός πρώτα με τον εαυτό μου και μετά με τους άλλους και τους φίλους μου».

«Τις αγαπάω. Δεν με ενδιέφεραν τα χρήματα. Για εμένα δεν είχε καμία σημασία, τον έστειλα από εκεί που ήρθε. Απ’ την Αμερική ήρθε και τον έστειλα πίσω», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο τραγουδιστής.

Η μεγάλη του αγάπη για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Η μεγάλη του αγάπη ήταν τα αυτοκίνητα. Ασχολήθηκε με αγώνες ταχύτητας ως οδηγός και αν δεν σημείωνε μεγάλη επιτυχία ως τραγουδιστής, θα γινόταν πιλότος της Formula 1. Ο ίδιος παλαιότερα έχει αποκαλύψει ότι είχε δεχτεί πρόταση από τη Ferrari. «Κάποτε μου έκανε πρόταση η Ferrari, τόσο καλός ήμουν, αλλά εγώ αρνήθηκα. Προτίμησα το τραγούδι και την αγάπη που μου έδειχνε ο κόσμος».

Ο Σταμάτης Κόκοτας νυμφεύθηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά. «Ο έρωτας είναι μια ψυχική διαύγεια. Όταν είσαι ερωτευμένος έχεις καθαρό πνεύμα. Θόλωμα έχεις όταν έχεις μπερδέματα», έχει πει.