Πρόσθετες δυνάμεις στα Κατεχόμενα από Τουρκία
Αντιφατικά μηνύματα για τη στάση της Άγκυρας έναντι της Αθήνας εξέπεμψαν Τσαβούσογλου και Ακάρ
Αντιφατικά μηνύματα στέλνει η Αγκυρα προς την Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απειλεί πως η Τουρκία θα λάβει μέτρα για το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, στην οποία είχε τονίσει πως «τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν», ενώ φάνηκε η ενόχλησή του με τη στάση της Ουάσιγκτον.
Πηγές από την Τουρκία αναφέρουν πως γίνονται προσπάθειες για την έναρξη παρασκηνιακής διπλωματίας μεταξύ Βρυξελλών, Αθήνας και Αγκυρας. Αρχικός στόχος είναι να μην αυξηθεί περαιτέρω η ένταση και ακολούθως να πέσουν οι τόνοι και στις δύο όχθες του Αιγαίου.
Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως «ενώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Από την άλλη οι ΗΠΑ, όπως γνωρίζετε, έχουν κάνει πρόσφατα βήματα υπέρ της Ελλάδας, σπάζοντας την πολιτική της ουδετερότητας. Στο παρελθόν ακολουθούσαν μια πολιτική ισορροπίας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και αποκάλυψε ότι η Αγκυρα θα στείλει «περισσότερες δυνάμεις στο νησί για την προστασία των Τουρκοκυπρίων». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «ακόμη κι αν όλος ο κόσμος σταθεί απέναντί μας, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά του, ο κ. Ακάρ, αφού κατηγόρησε την Ελλάδα πως είναι ένας «κακός γείτονας» και πως «οι Ελληνες ασκούν μια άκρως επιθετική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα φιλίας. Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια. Θέλουμε τα προβλήματα να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαπραγματεύσεων». Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την επιθυμία για συναντήσεις με τους Ελληνες πολιτικούς και σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε μαζί τους και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Ας έρθουν στην Τουρκία ή ας μας καλέσουν να πάμε στην Ελλάδα. Ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε και ας λύσουμε τα προβλήματα».
Εν τω μεταξύ, ο κ. Ερντογάν στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk εξέφρασε τα παράπονά του αναφορικά με τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. «Είμαστε μια χώρα που κατέχει μια τόσο σημαντική θέση στο ΝΑΤΟ. Τώρα είναι απαράδεκτο να στέλνουν οι ΗΠΑ τέτοια φορτία όπλων, πυρομαχικών και οχημάτων σε αυτά τα νησιά, στη Λέσβο και τη Σάμο», δήλωσε. O πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε πως η Τουρκία, στις 17 Σεπτεμβρίου, έστειλε κι άλλη επιστολή στον ΟΗΕ σχετικά με το ζήτημα των νησιών. «Το κάναμε αυτό, για να μη μας πουν μετά ”δεν μας ενημερώσατε”. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».
Εντύπωση προκάλεσε, τέλος, πως ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφραζε με έντονο τρόπο τις αντιρρήσεις του στην πολιτική των ΗΠΑ, ο ίδιος αποκάλυψε πως ήδη έχει κάνει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού σταθμού. Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023.
πηγή: «Κ»