Συνεπιμέλεια: Δικαστική απόφαση διατάσσει την εναλλασσόμενη κατοικία ανά εβδομάδα
Ανά εβδομάδα θα … μετακομίζει πότε στον πατέρα του και πότε στη μητέρα του ένα ανήλικο κορίτσι
Η ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ της συνεπιμέλειας μοίρασε το χρόνο του παιδιού στα δύο με στόχο την από κοινού ανατροφή του.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας διέταξε την εναλλασσόμενη κατοικία για την κόρη ζευγαριού κάθε εβδομάδα, τονίζοντας πως “το βέλτιστο συμφέρον της ανήλικης κόρης των διαδίκων, όπως αυτό υπαγορεύεται από τις βιοτικές και ψυχικές της ανάγκες στην παρούσα φάση της ηλικίας της, εξυπηρετείται από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων της στην ανατροφή και φροντίδα της και από την αποτροπή αποξένωσης της από καθέναν από αυτούς”.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Το δικαστήριο, με την υπ΄αριθμ. 9398/2022 κρίση του, ανέθεσε την άσκηση της επιμέλειας του κοριτσιού, το οποίο έχει διαγνωσθεί με αναπηρία 87%, και στους δύο γονείς από κοινού ως προς το σύνολο των πτυχών αυτής με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας της ανήλικης στις οικίες των γονέων της, με τους οποίους θα διαμένει εκ περιτροπής, ενώ και κατά τα λοιπά η γονική της μέριμνα θα ασκείται και από τους δύο γονείς της από κοινού.
Μάλιστα, προχώρησε και στον επιμερισμό της απαιτούμενης διατροφής για το παιδί μεταξύ των γονέων της και όρισε διαμεσολαβητή σε περίπτωση που οι γονείς δεν μπορέσουν από μόνοι τους να λύσουν τις διαφωνίες τους.
Τέλος, όρισε πως η ανήλικη θα διαμένει εναλλάξ ανά μία εβδομάδα στην κατοικία του κάθε γονέα της, δηλαδή μία εβδομάδα στην κατοικία του πατέρα της και μία βδομάδα στην κατοικία της μητέρας της, οι οποίοι έχουν φροντίσει τα σπίτια τους να απέχουν μικρή απόσταση.
Το σκεπτικό της απόφασης
Στο σκεπτικό της απόφασης, ο δικαστής - ο οποίος όπως επισημαίνεται ήρθε σε επαφή και συνομίλησε με το παιδί- καταλήγει ότι οι γονείς "δύνανται να παραμερίσουν τις προσωπικές τους διαφορές και να επιτύχουν ένα ελάχιστο πλαίσιο αλληλοκατανόησης και συνεργασίας για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, που θα ευνοήσει την απρόσκοπτη βιοτική και ψυχολογική ανάπτυξη της κόρης τους, έτσι ώστε η παράλληλη ύπαρξη δυο κέντρων ζωής να μην αναστατώνει και απορρυθμίζει τη ζωή της ούτε να δημιουργεί σε αυτήν έλλειψη σταθερότητας και ανασφάλειας.
Το βέλτιστο συμφέρον της ανήλικης κόρης των διαδίκων, όπως αυτό υπαγορεύεται από τις βιοτικές και ψυχικές της ανάγκες στην παρούσα φάση της ηλικίας της, εξυπηρετείται από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων της στην ανατροφή και φροντίδα της και από την αποτροπή αποξένωσης της από καθέναν από αυτούς, λαμβάνοντας υπόψη και τον συναισθηματικό δεσμό που έχει αναπτύξει με τον πατέρα της και την προοπτική περαιτέρω σφυρηλάτησης του.
Επομένως η άσκηση της επιμέλειας της ανήλικης πρέπει να ανατεθεί και στους δύο γονείς της από κοινού, οι οποίοι παρουσιάζονται ικανοί να ανταποκριθούν στο λειτουργικό αυτό καθήκον και να εξασφαλίσουν την ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητας της και τη διατήρηση της σταθερότητας και συνέχειας στις συνθήκες ανάπτυξης της με συναισθηματική ασφάλεια και ηρεμία, ιδίως ενόψει και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει”.
Ταυτόχρονα, το δικαστήριο επισημαίνει ότι “οι διάδικοι πρέπει να επιδείξουν αυξημένη υπευθυνότητα και ευαισθητοποίηση και να διαπαιδαγωγούν την κόρη τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην γίνεται δέκτης αντιφατικών και διαφορετικών μηνυμάτων και υποδείξεων και προπάντων να τρέφει αισθήματα σεβασμού και αγάπης εξίσου και προς τους δύο γονείς της, με τους οποίους συνδέεται με άρρηκτο φυσικό δεσμό.
Το Δικαστήριο προχώρησε στην κρίση του αυτή μετά και από προσωπική επικοινωνία του δικάζοντος Δικαστή με την ανήλικη σε ιδιαίτερο χώρο μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, κατά την οποία αυτή εξέφρασε τα συναισθήματα αγάπης της και για τους δύο γονείς, αποδεικνύοντας τη βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής της ανάπτυξης λόγω του θεραπευτικού προγράμματος που παρακολουθεί σε συνδυασμό με τις θετικές επιρροές από το εκπαιδευτικό της περιβάλλον και την οικογενειακή της υποστήριξη”.
πηγή:news247