Τσεχία: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του ρωσικού φυσικού αερίου

Άλλος αέρας πνέει στην Τσεχία με τους πολίτες να ανησυχούν για το ενεργειακό κόστος και για τις συνέπειες που προκαλούνται από την διαμάχη ΝΑΤΟ και Ευρωπαίων με τη Ρωσία

Τσεχία: Χιλιάδες διαδηλωτές  υπέρ του ρωσικού φυσικού αερίου

Μαζική διαδήλωση κατά της ακρίβειας και υπέρ του ρωσικού αερίου

Περίπου 70.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα Σάββατο στην Πράγα κατά της τσεχικής κυβέρνησης, καλώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Οι διαδηλωτές ζήτησαν περισσότερη κρατική βοήθεια για να αντεπεξέλθουν οι πολίτες στους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.


Ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εκδήλωση κοινωνικής δυσαρέσκειας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Στους διοργανωτές συμπεριλαμβάνονταν ακραίες πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης αλλά και και του Κομμουνιστικού Κόμματος, ορισμένες από τις οποίες υποστηρίζουν ότι η χώρα θα πρέπει να είναι ουδέτερη στρατιωτικά και να εξασφαλίσει απευθείας συμβόλαια για προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο πληθωρισμός στην Τσεχία, ο οποίος οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους στέγασης και στην απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, είναι ο υψηλότερος από το 1993 και η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα κορυφωθεί γύρω στο 20% τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το συνολικό ποσό της κρατικής βοήθειας θα ανέλθει σε 177 δισ. κορόνες (7,2 δισ. δολάρια), ήτοι το 3% της οικονομικής παραγωγής της χώρας. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και συντάξεων και 66 δισ. κορόνες σε επιδοτήσεις ενέργειας.

Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών ήταν επίσης η περισσότερη υποστήριξη προς τις τσέχικες επιχειρήσεις, αλλά και η απόρριψη της μόνιμης εγκατάστασης Ουκρανών προσφύγων στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, από τους πιο ενεργούς Ευρωπαίους υποστηρικτές της Ουκρανίας, είπε ότι η διαδήλωση οργανώθηκε από φιλορώσους υποστηρικτές που επηρεάστηκαν από την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Bloomberg