Κρήτη: Προσδοκίες ξανά για τα κοιτάσματα εξαιτίας των Αμερικανών

Αλλαγή κλίματος και θετικά σινιάλα «βλέπουν» πηγές της κυβέρνησης και της αγοράς μετά την απόφαση της αμερικανικής ExxonMobil να παραμείνει στις συμβάσεις, με ενισχυμένο μερίδιο και ρόλο

Κρήτη: Προσδοκίες ξανά για τα κοιτάσματα εξαιτίας των Αμερικανών

Ψηλά φαίνεται ότι βάζουν τον πήχη των προσδοκιών γύρω από τον φάκελο αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Κρήτης κυβερνητικές πηγές και πηγές της αγοράς, μετά την απόφαση της αμερικανικής ExxonMobil να παραμείνει στην κοινοπραξία που έχει πάρει με παραχώρηση τα δικαιώματα ερευνών υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα του νησιού, και μάλιστα να πάρει και στα χέρια της το μεγαλύτερο ποσοστό από το μερίδιο της γαλλικής Total, που αποχώρησε από τις συμβάσεις.

Η παραμονή του αμερικανικού κολοσσού, με ενισχυμένο μάλιστα μερίδιο και ρόλο, αφού ανέλαβε συνάμα και τον ηγετικό ρόλο διαχειριστή που είχαν οι Γάλλοι της Total, αν δει κανείς τα γραφόμενα κεντρικά δημοσιεύματα που έχουν βάση τους διαρροές και εκτιμήσεις από κύκλους της κυβέρνησης και της αγοράς, φαίνεται ότι έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ενθουσιασμού και προσδοκιών. Τα κεντρικά δημοσιεύματα σκιαγραφούν ουσιαστικά μια αλλαγή κλίματος και ένα αμερικανικό, ισχυρό σινιάλο για την υλοποίηση, επιτέλους, του ελληνικού project της έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσω της επανατοποθέτησης της αμερικανικής πετρελαϊκής ExxonMobil στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.

Λέμε επανατοποθέτηση, διότι με βάση σχετική συμφωνία με τον εταίρο στην κοινοπραξία, δηλαδή τα Ελληνικά Πετρέλαια, η αμερικανική ExxonMobil απέκτησε την πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής Total Energies.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι Αμερικανοί κατέχουν πλέον πλειοψηφικό ποσοστό 70% στην κοινοπραξία, ενώ αναλαμβάνουν συνάμα και τον ρόλο του εντολοδόχου που κατείχαν πριν αποχωρήσουν οι Γάλλοι της Total.

Η αλλαγή κλίματος και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προσδοκιών είναι σαφώς κατανοητή, υπό το πρίσμα ότι πριν από λίγο καιρό είχαμε ακριβώς το αντίθετο κλίμα και μια έντονη “παγωμάρα” και ανησυχία. Η αποχώρηση- “βόμβα” της γαλλικής Total και η έντονη σεναριολογία που ήθελε, τότε, την αμερικανική ExxonMobil να τους ακολουθεί, αποχωρώντας κι αυτή από τις συμβάσεις παραχώρησης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, είχαν ρίξει στο ναδίρ τις προσδοκίες.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι οι Αμερικανοί τελικά παρέμειναν και μάλιστα παρέμειναν με εμφατικό τρόπο, παίρνοντας το 30% από το ποσοστό 40% που είχε η Total στην κοινοπραξία, ήταν λογικό να αναπτερώσει το ηθικό και να “ζεστάνει” το κλίμα για τις έρευνες φυσικού αερίου εδώ νοτιοδυτικά της Κρήτης που, σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, είναι η πιο πολλά υποσχόμενη από πλευράς μεγέθους κοιτασμάτων, αλλά την ίδια ώρα έχει μείνει πίσω και αποτελεί τη λιγότερο ώριμη σε επίπεδο διερεύνησης περιοχή. Κάτι που έχει ως συνέπεια η παραγωγή φυσικού αερίου στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (εφόσον βεβαίως οι έρευνες δείξουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα) να προσδιορίζεται στα δικά μας μέρη για το 2029, έναντι της περιόδου 2027-2028, που είναι το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα για τις άλλες περιοχές.

Εύλογο λοιπόν αυτό το κλίμα ενθουσιασμού και προσδοκιών, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει το ισχυρό σινιάλο, όπως το εκλαμβάνουν στην κυβέρνηση και στην αγορά, να μετουσιωθεί και στην πράξη, με την έναρξη, επιτέλους, κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο της α’ φάσης του ερευνητικού προγράμματος, που αφορά στις λεγόμενες σεισμικές έρευνες, για να ακολουθήσουν κατόπιν οι γεωτρητικές έρευνες.

Το πρόγραμμα αξιοποίησης

Υπενθυμίζεται ότι, το πρόγραμμα έρευνας-αξιοποίησης υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια:

  • Έρευνα: Ερευνώνται οι ελπιδοφόρες περιοχές, αρχικά με γεωφυσικές διασκοπήσεις του πυθμένα, κυρίως σεισμικές, προκειμένου να εντοπιστούν στόχοι, δηλαδή κατάλληλες τεκτονικές ή/και στρωματογραφικές δομές στο υπέδαφος, που μπορεί να έχουν λειτουργήσει ως “παγίδες” υγρών και αέριων υδρογονανθράκων.
  • Ανάπτυξη και παραγωγή: Διεξάγονται η εξόρυξη υδρογονανθράκων με αξιοποίηση των γεωτρήσεων του προηγούμενου σταδίου ή την όρυξη νέων, καθώς και η κατεργασία, η αποθήκευση και η μεταφορά αυτών και των παραπροϊόντων τους σε εγκαταστάσεις φόρτωσης για περαιτέρω διάθεση. Στο στάδιο αυτό περιλαμβάνεται η υλοποίηση όλης της απαραίτητης υποδομής, όπως εγκαταστάσεις κατεργασίας, προσωρινής αποθήκευσης και φόρτωσης, δίκτυο αγωγών μεταφοράς, κ.ά.
  • Αποξήλωση- αποσυναρμολόγηση εγκαταστάσεων και αποκατάσταση περιοχής: Μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης ενός πεδίου υδρογονανθράκων, ακολουθεί το στάδιο της σφράγισης των σωληνώσεων όλων των ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων, της αποσυναρμολόγησης και της απομάκρυνσης όλων των επιφανειακών εγκαταστάσεων και των υποδομών παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς, και η αποκατάσταση της περιοχής.

Τα κεντρικά δημοσιεύματα για αλλαγή κλίματος

Χαρακτηριστικό ως προς την αναπτέρωση ηθικού και προσδοκιών γύρω από το πολύπαθο πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι το δημοσίευμα του capital.gr, που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το νέο θετικό κλίμα για τις έρευνες υδρογονανθράκων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ευρύτερα για τον κλάδο των εξορύξεων, αναδεικνύει η απόφαση της αμερικανικής ExxonMobil όχι απλώς να παραμείνει ενεργή στην παραχώρηση της Κρήτης, αλλά επιπλέον να αναλάβει το μεγαλύτερο ποσοστό της γαλλικής Total, η οποία αποχώρησε. Όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς με γνώση του κλάδου, η απόφαση της αμερικανικής εταιρείας ελήφθη σε μια χρονική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικές εξελίξεις: η πρώτη αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις νέες γεωπολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες που δημιουργεί η ειλημμένη απόφαση για οριστική απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η δεύτερη αφορά στη νέα στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συνθήκη των Παρισίων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της ExxonMobil στέλνει θετικό μήνυμα για τις προοπτικές των ερευνών στην περιοχή της Κρήτης, που, αν και σε πρώιμο στάδιο, θεωρούνται εξαιρετικά ελπιδοφόρες.

Επιπλέον, εκτός από τη διεθνή συγκυρία, η οποία καθιστά εκ νέου επίκαιρες τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ελληνική επικράτεια, η ελληνική κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), έδωσε το στίγμα της επανεκκίνησης αλλά και της εντατικοποίησης των προσπαθειών για έρευνες υδρογονανθράκων με έμφαση στο φυσικό αέριο.

“Μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για επίσπευση των διαδικασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, είναι σαφές ότι η ExxonMobil σηκώνει το γάντι της πρόκλησης και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ελληνικής πλευράς”, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση της ExxonMobil ίσως να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ετών στο μέτωπο της έρευνας υδρογονανθράκων».

ExxonMobil

Ισχυρό σινιάλο για την αξιοποίηση

Είχε προηγηθεί, πριν από μερικές ημέρες, ανάλογο δημοσίευμα των “Νέων”, που ανέφερε ότι η επανατοποθέτηση της αμερικανικής πετρελαϊκής ExxonMobil στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης δίνει ισχυρό σινιάλο για την υλοποίηση του ελληνικού project της έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Μάλιστα, η σχετική επισήμανση αποδιδόταν σε αρμόδιες πηγές που διαχειρίζονται τον φάκελο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με αφορμή την επανασύσταση της κοινοπραξίας που έχει μισθώσει τα blocks “Δυτικά της Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”.

Πηγή: neakriti.gr