Μεγάλη Βρετανία: Αγορές πανικού για το νερό, ενώ έρχεται η «λάθος» βροχή

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 1976, να «στεγνώσουν» δηλαδή οι οικιακές βρύσες. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς έχει µείνει στην Ιστορία ως «η µεγάλη ξηρασία».

Μεγάλη Βρετανία: Αγορές πανικού για το νερό, ενώ έρχεται η «λάθος» βροχή

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι Βρετανοί καταναλωτές, από χθες Παρασκευή (12/8) που μεγάλο μέρος της χώρας κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 1976, να «στεγνώσουν» δηλαδή οι οικιακές βρύσες. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς έχει µείνει στην Ιστορία ως «η µεγάλη ξηρασία»

Οι μνήμες ξύπνησαν και οι Βρετανοί σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό. Όπως αναφέρειτο σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ ορισμένα σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν πλαφόν στα 3-5 μπουκάλια.

Οκτώ περιοχές της Αγγλίας βρίσκονται επίσημα σε ξηρασία λόγω της έντονης ζέστης και των χαμηλών βροχοπτώσεων, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι το επόμενο έτος για να επανέλθουν τα συνήθη επίπεδα στους ταμιευτήρες υδάτων.

Η ποσότητα νερού που διατηρήθηκε στις δεξαμενές της Αγγλίας ήταν μόλις στο 65 τοις εκατό της συνολικής χωρητικότητας στα τέλη του περασμένου μήνα – το χαμηλότερο επίπεδο για εκείνο το σημείο του ημερολογιακού έτους από το 1995.

«Όλες οι εταιρείες ύδρευσης μας έχουν διαβεβαιώσει ότι οι βασικές προμήθειες εξακολουθούν να είναι ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Υδάτων Steve Double.

Θα σώσουν οι βροχές;

Και μετά την ξηρασία έρχονται καταστροφικές βροχές. Η Αγγλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πλημμύρες από τις δυνατές βροχές που προβλέπονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η βροχή που προβλέπεται την επόμενη εβδομάδα, θα είναι του «λάθους» είδους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τοπικές ξαφνικές πλημμύρες και να μην ανακουφίσει πραγματικά τις συνθήκες ξηρασίας.

Το «σωστό» είδος βροχής που χρειάζεται το έδαφος λένε από την μετεωρολογική υπηρεσία, είναι σταθερή ροή και επίμονη σε μακρύ διάστημα. Αυτό δίνει στο ξηρό έδαφος περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει τη βροχόπτωση προτού αυτή εξαφανιστεί στον πλησιέστερο αγωγό ή ποτάμι.

Πηγή: naftemporiki.gr