Υπόθεση Novartis: Απαλλάχθηκε ο Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαλλάχθηκε ομόφωνα από το Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση Novartis

Υπόθεση Novartis: Απαλλάχθηκε ο Λοβέρδος

Πέντε και πλέον χρόνια από τότε που εστάλη στη Βουλή ο φάκελος με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είχαν ενοχοποιηθεί για δωροληψίες στο πλαίσιο των ερευνών για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, ο κύκλος έκλεισε με την ομόφωνη απαλλαγή και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ απαλλάχθηκε ομόφωνα από κάθε κατηγορία με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, που αξιολόγησε το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί εις βάρος του.

Μετά την απαλλαγή του έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της εμπλοκής πολιτικών προσώπων με τις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού, κεφάλαιο που ταλάνισε με σκληρές αντιπαραθέσεις τα πολιτικά κόμματα και απασχόλησε τη Δικαιοσύνη επί μακρόν με αλλεπάλληλες δικαστικές διαδικασίες.

Ο πρώην υπουργός ομόφωνα κρίθηκε ότι δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα, δωροληψία, καθώς οι δικαστές αποφάνθηκαν πως δεν υπήρξαν ενδείξεις εις βάρος του κατά τη μακρά διαδικασία της ανακρίσεως και των μετέπειτα δικαστικών διαδικασιών.

Ο ίδιος από την έναρξη της εις βάρος του ποινικής δίωξης είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή και είχε υποστηρίξει, όπως και οι λοιποί πολιτικοί που είχαν ενοχοποιηθεί χωρίς πρόσθετα στοιχεία παρά μόνον τη μαρτυρία των προστατευόμενων μαρτύρων, ότι η εις βάρος του κατηγορία ήταν κατασκευασμένη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκέλος της δικαστικής απόφασης για την απαλλαγή Λοβέρδου, το οποίο αναφέρεται στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατά των δέκα πολιτικών –και κατά του πρώην υπουργού– είναι αόριστες, δεν τεκμηριώνονται και ως εκ τούτου δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλα στοιχεία, ενώ τονίζεται πως οι εν λόγω μάρτυρες όσα αναφέρουν δεν τα γνωρίζουν ούτε εξ ιδίας πείρας ούτε υπήρξαν παρόντες στα γεγονότα, αλλά ούτε και μετέφεραν γνώση τρίτων τους οποίους και είχαν κατονομάσει.

Ειδικότερα, στο «διά ταύτα» του βουλεύματος, που εξέδωσε το Δικαστικό Συμβούλιο με εισηγητή τον πρωτοδίκη Αθανάσιο Μαρνέρη, επισημαίνεται ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για να αποδοθεί κατηγορία εις βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου που κατά την κατηγορία είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 έως 17.5.2012.

Οι δικαστές σημειώνουν ακόμη στο σκεπτικό τους ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Ανδρ. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.

Σημειώνεται για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς των παράνομων πρακτικών της Novartis το Δικαστικό Συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου, που είχε αξιολογήσει τις πράξεις και παραλείψεις του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και λοιπών, κατέληξε σε απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία και στο ειδικό δικαστήριο παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός για άλλες παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη, ενώ η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη για επιμέρους θέματα.

Η δίκη στο ειδικό δικαστήριο έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου, με κατηγορουμένους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη. Σε ό,τι αφορά δε την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη και λοιπών, η υπόθεση έχει κλείσει προ πολλού, καθώς τίποτα δεν προέκυψε εις βάρος τους απ’ όσα είχαν καταμαρτυρήσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Πηγή: kathimerini.gr