Δεύτερο μέτωπο Πούτιν στα Βαλκάνια;
Ανάμεσα σε όλα τα άλλα ανέκυψε και μια εικασία για δεύτερο μέτωπο Πούτιν στα Βαλκάνια όπως πιθανολογεί Ελβετική εφημερίδα.
«Ανοίγει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ένα δεύτερο μέτωπο στα Βαλκάνια σε μια προσπάθεια να πλήξει την αμφιταλαντευόμενη αντίσταση των Ευρωπαίων στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;», διερωτάται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung με τίτλο «Θα ανοίξει η Ρωσία δεύτερο μέτωπο στα Βαλκάνια;»
Και παρατηρεί: «Εκ πρώτης όψεως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς αρνείται να στηρίξει τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. Από την πλευρά της η Μόσχα διοχετεύει φθηνότερο φυσικό αέριο στη Σερβία, την ώρα που κλείνει για άλλους την στρόφιγγα. Η σερβική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με συμπάθεια τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν αξιολογεί ως επιθετικό τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ως τραγικό εμφύλιο μεταξύ αδελφών λαών. Σύμφωνα με την σερβική ανάγνωση η ρίζα του κακού δεν είναι ο νεοϊμπεριαλισμός του Πούτιν αλλά οι ΗΠΑ, οι οποίες διεύρυναν το ΝΑΤΟ μέχρι την Ουκρανία.
Μια νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας καθώς και η διάσπαση των ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου κατά της Μόσχας θα έβαζε τα Βαλκάνια σε επικίνδυνες περιπέτειες. Σε περίπτωση που οι γειτονικές στη Σερβία χώρες, Ουγγαρία και Βουλγαρία, απομακρυνθούν από την κοινή πλεύση και η ΕΕ χάσει τη σημασία της ως περιφερειακή ρυθμιστική δύναμη, ανοίγει ο δρόμος για μια απρόβλεπτη νέα τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια. Οι επιδιώξεις για μια μεγάλη Σερβία ή μια μεγάλη Αλβανία δεν μπορούν να μετουσιωθούν ειρηνικά, ακόμα και χωρίς άμεση εμπλοκή της Ρωσίας.
Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη; Θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε η Ουκρανία να μην χάσει τον πόλεμο, αποτρέποντας ταυτόχρονα μια αισθητή μετατόπιση της ρωσικής σφαίρας επιρροής προς τα δυτικά. Εκτός αυτού θα πρέπει να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, στο οποίο είναι ενσωματωμένα τα Βαλκάνια. Σε αυτά τα συμφραζόμενα ΕΕ και ΗΠΑ οφείλουν επιτέλους να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».
Πηγή: Deutsche Welle